pemakaian sarung tangan (mitten)

Assalamualaikum, sy first mom, anak 2bulan 7hari, masih memakai sarung tgn 24jam, ada mengganggu sensory touch dia tak rsenya ya? atau umur brp recommend utk tidak memakai sepenuhnya sarung tgn?

8 Các câu trả lời

Saya bagi pakai masa first week dia lahir sis. Tu pun tak selalu. Memang tak digalakkan terutama bila dia dh besar mcm tu. Sebab baby nak explore tangan dia sendiri, and nak self soothing dgn jari sendiri. Kalau takut dia cakar, takpe pendekkan kuku dia. Lgpun biasa baby belajar kalau dia cakar, sakit lepastu dia tak buat dah 😂 skrg anak sy dua bulan, stokin pun jarang sgt pakai. Dia dh pandai makan penumbuk sendiri hahah. Kalau boleh elakkan ye sis pakai mitten terutama dh 3 bulan.

10mo trước

alright noted siss .. tq 🙏🙏

baby start 1 bulan xyh pkai dh doc saya kata, tpi saya klu nk keluar just pkai kn sarung kaki je sbb sejuk klu gi mall dll, anak saya skrg 2bln15hari so tiap kali keluar just pkai socks je

Bila masuk 2 bulan sy da on off pakai.. terus bukak bila perasan anak start hisap mitten tu.. masa tu dia hampir nak masuk 3bulan..rasa da blh tglkn tu..bg dia explore jari2 dia…

dah boleh tanggal mitten sis, anak sy sebulan dah takpakai mitten dah sbb dia isap jari hehehe biar dia explore cuma pastikan kuku sentiasa pendek lah

dah boleh tanggal mitten tu. pastikan kuku baby sentiasa pendek. stokin pun pakai bila perlu sahaja, tak perlu 24 jam.

dh boleh buang dh tu sis.. lg awal lg senang dia nak belajar pakai tgn dia tuh.. kalau panjang kuku ketip je kuku dia sllu

9mo trước

alright noted sis, sy dah start buang dah lepas rmai mommy² comments dkt sini 🥰

2bulan sy cabutkan mitten waktu siang..tp kena pastikan kuku dia pendek la. waktu mlm pakai mitten sbb risau sejuk.

dah boleh cabut sis , dah boleh train dia pegang mainan ke . tapi klo tangan dia sejuk sgt bagi la pakai .

9mo trước

alright noted siss 🙏🙏 sy dah start buang dah lepas rmai mommy comments dkt sini 🥰