Kandungan Tak Jadi ?

Assalamualaikum semua... Saya baru balik dari hspital serdang.. Bermulanya crita.. pagi tdi slepas breakfast sy tidor.. then trase ade something kuar n mgalir dri kmaluan sy.. tgk2 darah... pnye mgelabah p klinik swasta dlu.. scan xnmpk apa2.. then doktor kata xbole kata apa mgenai darah tu.. dia suruh tnggu jgak ag 2mnggu.. skrg kandungan sy 6weeks... xpuas ati sbb nk.thu gugur ke ape ke.. p hsptal srdang... dia scan atas dan bawah xnmpk apa2 langsung.. kamera melalui bawah pon xnmpk apa2.kantung pon xnmpk.. ingt hamil luar rahim tp xnjgak nmpk apa2.. so dia ckp kandungan xjadi.. sbb darah trun mcm darah period.. kejap ade kejap tak.. tp sakit tuh xde.. cume cramp je seblah kanan.. 17/7 dia suh datang balik nak scan.. tak thu scan ntok apa.. sma ada untok tgk kandungan atau darah kguguran... sy mntak jasa baik puan2 sis2 semua doakan sy dan kandungan sy baik2.. mana tahu dgn doa2 ???kalian semua dan keajaiban kuasa Allah bole nmpk kantung atau kandungan sy masih ada... hope sgt.. lama sgt dah tnggu after 11 years... ??

59 Các câu trả lời

sama mcm kes saya akhr thn lps. bleeding smpai pnuh pad, g hosp slyg check upt still +ve, tp check atas bwh lgsg xnmpk apa2. buat ectopic tkut luar rhm tp xnmpk jgk. time tu dlm 5wks. dduk wad amik beta hcg, bcaan naik tp xdouble dlm 48jam.spttnya naik double. doc ckp kes rare sy rare sgt, pregnncy wth unknown/undefined location. keep bleeding dkt 2mggu.lps sbln bleeding lg tp sja check upt stil +ve.. g check doc ttb nmpk kntung plak. doc suh dtg lg 2mgu tp bila cek tgk saiz tu xmmbsar so kna pulak buat cuci rahim..hmpir 2bln sy stress, xtau smada ggur atau x. nk buat kje berat tkut bby ada lg. buat ectopic, buat DNC. doa kt Allah walau apa kptsn sy redha, akhrnya Allah mkbulkan stlh 2bln sy stress, doc bru shkan sy misscarriaged. sy doakan smoga urusan sis dpermudhkan n akn ada rzeki sis. yg pntg kna redha

5y trước

betul2.. yg pnting rehat byk2.. take care..

“Ya Allah, jagalah anak hamba ini selama ia berada dalam perutnya, sehatkan ia, sesungguhnya Engkau Yang Maha Menyehatkan, tak ada kesehatan kecuali kesehatan dari-Mu, kesehatan yang tak terganggu penyakit. Ya Allah, bentuk ia yang ada di perut hamba ini dalam rupa yang baik, tetapkan dalam hatinya keimanan pada-Mu pada Rasul-Mu. Ya Allah, keluarkan dia dari perut hamba ini pada saat kelahirannya secara mudah dan selamat. Ya Allah, jadikan ia utuh, sempurna, berakal, cerdas, banyak beramal. Ya Allah, panjangkan umurnya, sehatkan jasadnya, baguskan rupanya, dan fasihkan lisannya untuk membaca hadits dan Al-Qur’an Yang Agung, dengan berkah Nabi Muhammad SAW. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta Alam.”

5y trước

amin.. amin

Situasi yg sama spt Saya. Tapi Saya Baru keguguran. 5w 1st pregnancy. Doc pun xnampak kantung. Asyik turun drh. Doc buat blood test. Hcg hanya tinggal 65. 2hari lalu start Cramp n turun drh spt period. Pregnancy simptom semua pun hilang. Doc Kata confirm keguguran. Sedih sgt. 6w sepatutnya dah blh nmpk kantung n dengar heartbeat. Kalau sis risau sgt, Nak tau, mungkin sis boleh cuba buat upt sekali lagi, tengok samada line tu lebih gelap ataupun samar. Sepatutnya lebih gelap yer. Kalau masih samar/tinggal 1line, mungkin chemical pregnancy. Apa2 pun, sis yg berputus Asa. Saya Akn doakan yg sebaiknya utk sis. 🤗

5y trước

Sy stiap kali kencing ade.. tp xbnyk.. pad pon xpenuh.. smpai tahap malas nk pikir.. ade jgak td jerit dlm toilet.. kalau ase gugur abeskan je laa darah trun xpyah sikit... smpai thap mcm tuh sy ckp.. mne x nya smpai bile nak tanggung.. da laa tanggung seksa mcm tuh pastu baby pon xdee.. sape xsedih... da laa susah nak lekat.. 11 years sis i tnggu...

Salam, sy pun mengalami bleeding.. Dua kali sy cek klnik swasta, doktor yg berlainan, dua2 doktor kte kandungan sy tiada msalah.. Baby membesar dgn baik, size m'gikut usia kndungan.. This is my first pregnant, mcm2 perasaan ada.. Risau pling utama, but doktor say maybe ade gap rahim awk dgn uri. That's y mcm ade bleeding, sy x rase sakit sbb tu sy cnfiuse nie drah ape.. Now's, doktor bg sy ubat kuat'n rahim dan kne rehat seckup'y.. Hope, kandungan sy dan ksihatan sy dilindungi allah s.w.t.. Begitu jga dengan sudari, hrap segala dugaan yg kite alami mnjadi kn kite lebih kuat. Aminnn..

5y trước

Amin...

Semoga dipermudahkan in shaa Allah.. saya masa 1st pregnant bleeding jugak masa tu 7 minggu.. pegi scan doc suruh dtg scan lagi after 2 weeks.. then tak puas hati pergi klinik lain doc ckp baby dah keluar sekali dgn darah.. even sy explain darah tu tak byk.. dia still ckp dah takde ape2.. memang dah jatuh sekali dgn darah.. masa tu memang down sgt2 sis.. balik tu terus cari coke mnum 2 botol nak biarkan darah tu keluar lancar since baby dah tak ada.. esok nya baru sy keguguran n rasa sakit yg amat, keluar darah ketul2 n daging.. sampai sekarang tak pegi lagi klinik tu.

5y trước

Alhamdulillah... mcm kes sy nih sis..xthu laa.. sbb sy baru 6weeks.. mmng xnmpk ag atau mmng xde dah.. sy xsure.. tp sy ttap gagah nak tnggu... sy aro cuti esok p kejaaa dahh...

Sy pon jd mcm tu...last week kuar darah mcm period...cek darah doc kata hormon msih tgi..cek yg kedua dah drop..doc kata maybe kandungn tk jd...pastu blk umah cek upt positif,mgu lepas appoitment di hosp cek pon positif..tp scan tak nampak2...ntah laa...nenek bidan kpg pegang perut kata masih ada lg...sy harap sgt2 ada lg...nih hosp call suruh ambil darah utk cek hormon hcg lg...harap2 kandungan masih ada dn scan nanti nampak..kalu ikut kan dh 8weeks...kita sama2 doa ye sis ada keajaiban...aaminn

5y trước

Aaaminn

Puan, saya pernah je keluar darah cam period lepas long journey raya puasa haritu. Pegi scan dua kali mmg x nampak pon baby or kantung. Rasa gelisah pikir macam2. Tp Dr check laluan masih tutup. Sbb kalau keguguran, laluan x tutup dan darah akan keluar byk. Minggu ke-11 saya scan balik Alhamdulillah nampak baby, degupan jantung, dan kantung spt biasa. In shaa Allah puan. Mungkin kandungan masih terlalu awal. Semoga semua dpermudahkan bg puan dn suami. 😊 aamiin.

5y trước

y kta bls sni komen sis😅😅

Sama la kes kita, puan... Tapi saya ada kantung...cuma blm ada fetus n no heartbeat...threatened miscarriage kata doc.. Hmm dh 11hari darah keluar... Tapi hari ni adala kurang sikit... Dh pegi hosptal minggu lepas... Doc ckp review 17.7 ini... Doakan saya dan kandungan ni bertahan sampai melahirkan o.. Aamiin..

5y trước

amin...

Sy dh 3 kali kandungan xjdi sis. 7week, 5week dgn 5weeks. Doakan sy jugak dpt bby yg healthy 😔 stress sngt dpt thu mmber sume dh dpt bby. 😢 bulan dpn dh 1thun still menunggu. Sy pi hospital pon scan2 mmng xnmpk apa pstu smnggu lpz tu turun drh sndiri and perot sakit sngt mcm senggugut. Hmmm

5y trước

Sy perasan taw.. time mandi darah trun sikit.. to time kencing xde plak.. slalu time mndi msti trun..

saya pn jd mcm awak. tp sy cek swasta ada jantung dah. tp sy 2mgu keluar darah. lpas tu stop jap. ni dah 3 hari keluar darah. ptg td keluar byk mcm period tu. bocor habis seluar. esok baru nk p kk cek n buat buku. harap xda apa2 la sbb kandungan 1st. doakan sy juga 😣

5y trước

Allah.. sy doakan sis.. smoga xde apa2 ye sis... esok sis update at sy yea.. insya'allah xde apa sis.. smoga kandungan sis dan sis baik2 je... amin...