Loya teruk, xde selera makan & acid reflux setiap hari

Assalamualaikum semua.. saya 1st time pregnant & 9w. Setiap hari bangun mesti akan rasa pedih dlm perut sgt2 sbb acid reflux. Nak makan tp takde selera mkn sbb tekak kembang tgk makanan. Gagahkn diri juga utk telan sikit2. Bau org masak pun dh buatkan saya loya, rasa mencucuk2 kt dada duk nak muntah. Selalu juga rasa sesak nafas, xcukup oksigen. So far saya mkn folic acid, jus delima je sbb tarikh buka buku awal bulan depan. Saya xtahu nk buat mcm mana lg nk kurangkan alahan ni #firsttimemom #pleasehelp #advicepls

9 Các câu trả lời

semua simptom gastrik/GERD tu sis. kalau dibiarkan perut tak berisi nanti makin teruk. jangan makan benda2 bertumis lagi. makan benda tawar2 je dulu. biskut ke roti kosong ke nasi kosong ke cheese keping tu ke pun cukup. kalau saya dulu saya kemam benda masam2 sebelum makan, baru boleh makan. pernah beberapa kali sampai saya makan sambil nangis2 sebab memang paksa diri sangat2 untuk makan. doa banyak2 moga cepat hilang alahan tu tau. boleh juga cuba buat rendaman kaki dengan magnesium flakes. ada orang alahan teruk sebab magnesium kurang sangat dalam badan.

mmg kalau nama pregnan n alahan teruk... mmg xleh nk buat apa sis... sy Ritu makan ubat pon x jalan... cuma, sy leh enjoy the food bila makanan tu depan sy... makan2... kenyang2... lepas tu... buang semua. suami kata dah mcm org bulimia n anoreksia tu... muntahkan balik makanan lepas makan... dia igt Kita suka2 nk muntah agaknya... hahah. sblom g buat buku ni... apa kata sis Cuba dapat kan ubat tahan muntah Dr klinik or farmasi dulu...

Wassalam. Saya dulu masa 1st trimester pun teruk sgt alahan smpai muntah2 teruk. Air pun xleh telan. 3x masuk hospital kena drip. Alahan saya smpai nk dkt 4 bulan pastu baru dia slow down. Saya dlu try mkn mcm2 mmg xjalan. Mgkn sis boleh try mkn biskut kering, kurma atau buah2. Ada org share suruh mkn asam2 tiap kali rasa loya.

sy pun tgh mengalami mcm puan alami. sy baru 6 mggu. pregnant sblm ni oke2 ja. baru tahu mcmana perasaan mommies yg alahan teruk mcmni. perut lapa tp tgk makanan pun kembang tekak. bau org tgh memasak pun blh buat loya dan pening. hrp2 xde la lama mcmni. rasa mcm nak menangis pun ada 😭

Dah try ubat Veloxin tak? Dulu dr prescribe yg ni boleh beli dekat mane2 farmasi. Dia x hilangkan tapi membantu kurangkan rasa alahan tu. Tp badan masing2 juga ya sbb ada yg response well ade yg rasa mcm tak jalan.

Memang begitu la kalau first trimester, sy sampai turun berat badan and takut sangat risau ke baby ok ke tak. Alhamdulillah sy berulang2 makan buah, sbb tu je boleh masuk. Cuba elakkan makan makanan yg berat.

kne mkn sikit tp brulang.. bskut ke roti ke jgn bg perut kosong.. klu still muntah2, bley dptkn ubt tahan muntah kt klink..

Try ambik gaviscon… saya dulu kena gastric teruk masa pregnant

kalau makan buah okey, banyakkan buah2an..