Kantung Tak Membesar

Assalamualaikum.. Sebelum tu saya nak bagitau ni saya pergi klinik swasta ya.. Siapa ada pengalaman kantung tak membesar ikut week sepatutnya?? Masa scan kandungan 9w tapi dktor ckp baru 5w, then sya repeat scan lpas 3w, mksdnya masa ni dah 12w tapi kandung still 5w.. So doktor ckp kandungan tak menjadi and decide untuk trunkan drah, dktor bg ubat mkn untuk 5hari kena hbiskan then dktor ckp dlm msa 2-3hari lpas hbis ubt 5hri tu drah akan trun tapi skrang dh smnggu hbis mkn ubt, drah still tk trun.. Persoalannya apa perlu saya buat? Tnggu je drah kluar atau pergi klinik semula? Maaf tkde pengalaman🙏 tqsm yg bntu share pengalaman🥰 #pleasehelp #pregnancy

2 Các câu trả lời

exactly like mine. buat buku pink masa 9w (ikut last period tu kan) then the next week scan, supposedly dah 10w, tp doc scan baru 8w. but masa tu doc ckp normal sbb kdg persenyawaan lambat. doc ckp next 2w scan lg sbb nak discuss diet plan sekali (i got GDM). next 2w tu patutnya dah 10w la kn kalau kiraan doc scan tu tp still 8w. doc terus sahkan missed miscarriage & refer ke pakar O&G. pakar suggest buat D&C the next day tp i mcm terkejut lg time tu so i nak balik dulu. next week i dtg lg sekali & pakar scan lg sekali, janin dah mengecut & kiraan week tu menurun jadi 7w. so mmg confirmed dah tak dpt diselamatkan. terus proceed D&C. D&C tak sakit tp before tu dorang masuk ubat so mcm rasa contraction sikit lah then kantung tu akan jatuh. cuma pakar akan scan berkali2 lg nak tgk jatuh habis bersih atau masih ada sisa. sbb takut jangkitan dlm rahim. then lepastu pantang mcm biasa i buat 2w saja hehe jaga makan & bedrest. doc akan suggest rest 3-6bulan before pregnant again utk rahim tu heal. moga dipermudahkan & terus kuat ya. apa2 terus rujuk doktor.

Meaning that mmg xnk turun. Nti dktr akn proceed utk d&c. Xsakit sbb kita akn dibius. Klu tak buat cepat, takut infection pd rahim