sakit bahagian kelengkang

assalamualaikum, nak tanya saya ttc 3 tahun, sekarang saya pregnant dah 28 minggu 3 hari, normal ke kalau bangun tidur tiba2,bahagian kelengkang sakit.nak angkat kaki sebelah pon terasa.#ingintahu #firstmom #bantusharing #newmom

2 Các câu trả lời

SPD nama dia sis. tdo make sure ada kepit bantal antara kaki dari celah kelengkang sampai lutut. kalau ada gym ball, banyakkan duduk atas tu. sis boleh cari di yt banyak physiotherapist ajar cara nak bergerak etc dengan SPD untuk kurangkan sakit. kalau buat exercises, banyakkan squat, pelvic tilt, yg kuatkan & lengthen pelvic floor muscles at the same time. manage dari awal, kalau tak makin perut membesar nanti makin sakit.

2mo trước

boleh try pregnancy belt untuk kurangkan beban berat perut tu. atau paling tak, ampu perut dengan tangan bila berdiri lama. boleh juga try buat scar massage area situ untuk leraikan scar tissue tu and pulihkan semula otot, just urut2 lembut dari luar.

normal