Puasa pada First Trimester

Assalamualaikum. Nak bertanya. If first trim, boleh ke untuk berpuasa? Sebab alahan so far takda lagi tengok gayanya. Cuma waktu memula test je ada muntah. Pastu dah stop. Jadi boleh ke berpuasa or digalakkan tidak berpuasa? Thank you

4 Các câu trả lời

boleh. kecuali kalau sis ada masalah kesihatan lain macam DM atau gastrik atau low hb atau muntah2 teruk, kena refer doktor. and kalau sis ada simptom2 ancaman keguguran pun kena refer doktor. kalau tak, boleh je puasa. first trimester tak perlu tambah kalori lagi, jadi makan macam biasa, cuma make sure makan yg berkhasiat waktu sahur & berbuka.

saya pun puasa masa 1st trimester.. mls nk test upt awal2.. Alhamdulillah anak da stahun lebih da pun.. yg pentg mkn sahur.. buka puasa pun amek makanan yg seimbang.. Klu sis rse was2, nak bbuka pun bley.. yg pentg cbe bpuasa dahulu.. sis je yg tw kondisi bdn sis mcm mne..

Better jangan sebab bak kata my mom, ibaratnya benih tu baru nak tumbuh. Then you skip siram dia, jadi risau tumbesaran dia tak cukup. Badan kita memang okay, tapi yg kat dlm perut belum tentu. Apapun utamakan keselamatan anak, puasa boleh ganti.. anak tiada gantinya

6mo trước

sis @anon 💯💯💯 sis @nisa, kita takde skip apa2 pun bila puasa. especially in first trimester, kita tak perlukan apa2 kalori tambahan pun. makan still at least 2x sehari, air boleh minum sikit2 sepanjang malam. yg penting makan benda berkhasiat, nutrient-dense setiap kali tu. daripada kita tak puasa tapi duk makan benda mengarut2, better puasa & be mindful of apa yg kita makan 😉

6mo trước

Terima kasih. Sebab ikutkan baru nak masuk 6w. Then ada la kekawan cakap bahaya kalau puasa. Sedangkan badan rasa mcm ok je sbb takda alahan pun 🥹