BAYI 6 BULAN START MAKAN

Assalamualaikum Mummy, Saya first mother yang bayi baru 6 bulan 13 hari, dan baru nak mulakan solid food. Baby saya bila bagi solid food macam tak nak makan. Walaupun saya dah gap 2 jam sebelum makan pun sama, bila makan dia kan tolak balik guna lidah. Lepas tu dia akan menagis sebab lapar tapi nak susu je. Before this ada start bagi dengan puree buah atau sayur, baby makan tapi bila pergi KK dia suruh bagi nasi+ayam+sayur, puree buah atau sayur kena stop bagi. Bila saya start dengan ayam+nasi+lobak, baby still tak nak makan dan ada alergik pada ayam, jadi saya stop bagi terus. Sekarang saya masak nasi+sayur2 sahaja pun sama bayi tak nak makan. Boleh mummy bagi advise atau cadangan untuk saya 😫. Saya risau pada masa yang sama saya nak belajar. #worriedmomhere

2 Các câu trả lời

tgk tekstur camne..bb sy baru masuk 6 bln..bile bg y cair die xnak..dia nk y pekat n mcm ada tekstur sikit..laju je dia mkn.mcm dia lbh suka nk kunyah

7mo trước

Saya dah try bagi dua2 tekstur, yang pekat tu dia mcm tak berapa suka, kalau yang tekstur licin tu saya pernah bagi mcm puree buah, tapi KK tak kasi saya bagi mcm tu lagi, dia suruh ubah dgn nasi. Nasi tu pulak saya dah blend sampai hancur jadi puree pun still baby tak mau makan.

takpa awak, time ni dia baru nak kenal makan. so slow2x naa. kalau kata dia alergi ayam, bole try ikan ke etc.