HB makin turun mcm mna ek

Assalamualaikum mommy semua, mslh sy skg HB makin turun🥲 mula2 sy kene bagi zincofer, tak masuk muntah blk.. lepas tu doc tukar pegi 4 sekawan tu pun tak jalan, muntah jugaa. Lastly doc baru je tukar ubat sy lagi pegi iberet.. sy sbnrnya takut n mcm trauma nak makan tkut muntah😂 tp setiap kali prgi klinik check darah, HB saya makin turunnnn tak naik2😭😭😭 smpi nurse pon ckp .. ni ubat last option. Kalau tak naik jugakk, taktau la nak bagi apa lagi🥲 Tapi kalau HB makin turun tak naik2 lagi mcm mna ek? KK ada cara lain ke ape? Takut jg klau tak naik2 lagi😢#bantujawab #firstmom #ingintahu

49 Các câu trả lời

Doc bagi Iberet tu makan tak? Ke tak makan sebab takut? Saya dulu dapat iberet tapi heartburn. Doc tukar ubat lain. Tapi sebab saya hyperemesis. So ubat tak jalan. Saya kena masuk iron and masuk darah. Lepas tu baru okay. After that saya beli maltofer kat pharmacy. Baru serasi. HB dari 8 sekarang dah 12.9

Saya kena makan zincofer 2 biji. 1 pagi 1 malam. Cara saya, makan 2 jam. Lepastu makan ubat dengan air oren tanpa gula. Biasanya pagi okay. Waktu malam tu jangan terus baring bila dah makan ubat. Nanti gas naik (pedih ulu hati). Jadi lepas makan ubat tu duduk lepak2 dulu 2 jam cmtu baru tidur/baring. Okay?

awk Cuba amalkan Makan Buah oren tiap pagi.. mcm Sy Memang serasi ubat yg 4 beradik.. aritu hB sekali jer drop doc tukar bg zincofer sempat mkn 3x jer rsnya sbb x blhkn Wajib muntah.. last Sy bgtau doc dn doc tukar yg 4 beradik semula.. Cuma cara Sy bgn pagi mmg akan Makan 4 beradik tu dulu sblm srpn...

1t trước

folic acid,ubat Tmbh sel drh merah dn 2 jenis vitamin tmbhn...maaf lmbt bls

Saya pun hb rendah masa mengandung tapi x der muntah la bila makan ubat. Makan iberet 1 biji sehari pun x naik2. Makan 2 biji, 1 biji pagi 1 biji malam pun x jalan. Last2 doktor kata makan 2 biji sebelum tidur, baru naik hb.

saya pun mcm awak hb low ni nk msuk 8 bulan bru okay hb, xboleh mkn zincofer ,tp saya mkn iberet okay 👍🏻 mkn dengan air oren inshallah ok,n amik mknn tmbh darah ,kerang ,daging merah ,buah delima inshallah naik hb

Hi sis, sy nak share sy dah trimester ketiga. Hb before ni 11 naik 12.9. Pagi-minum susu hi goat Mlm-makan obimin+blackmores pregnancy vit tu. Seminggu sekali mkn buah jambu batu/kerang.

blh try maltofer sbb mmg utk yg tak blh tolerate dgn iron supplement yg lain. kunyah2 perisa choc. sy dlu amek 3bji shari alhamdulillah naik hb. sy amek ats saranan gynea sy ya. sis blh tnya dlu doctor kk.

sya pun hb rendah dulu n sya skip mkn ubat... huhuhu.. tp.. sya tukar cara pemakanan.. terutama yg blh tambah darah.. mcm bayam, daging.. buah delima sya tiap minggu mesti mkn sebijik.. heheheh..

cuba sis mkn iron 4 biji..2 biji pagi dan 2 biji mlm.. saya mmg tak mkn zincofer sebab muntah..hb drop ke 10.1 tpi nurse bagi mkn iron sehari 4 biji Alhamdulillah hb naik 12.1 skrg..

sy pn hb low..mkn ibefet tu 2jam sebelum makan dan mnum dgn buah orange or air limau..jgn mnum ngn air masak..jgn mkn iberet tu lps makan ya..dr 10.2 trs mcanak 11.9 alhamdulillah..