SEMBELIT

Assalamualaikum mommies. Saya tgah pregnant 12 minggu. Normal ke sembelit time time mcm ni? Boleh tlg suggest tak apa yg perlu saya makan dan minum utk lancarkan pencernaan? Thank you mommies.

21 Các câu trả lời

Boleh minta ubat dekat kk kalau teruk sangat.. Saya dulu pun sembelit tapi saya tak berapa prefer makan ubat sebab dah ada baby dalam perut kan so kalau boleh nak elak la ubat ubat ni.. Saya ikhtiar cara lain dulu and alhamdulillah jadi untuk saya hehe.. saya minum air kosong sahaja at least 2L - 3L sehari, memang totally cut air lain selain air kosong especially kalau intake solid food saya banyak, lagi banyak saya minum air.. Alhamdulillah okay lah walaupun kadang tak hari hari pun berak tapi memang kurang perut keras sebab sembelit ni haha.. Awak boleh jugak ambil buah buahan yang kandungan air dia tinggi dan berserat macam tembikai ke betik ke.. Lepastu kurangkan solid food, banyak makan yang lembut lembut je macam bubur ke ha gitu

Sy pon..dri awal pregnant smpai sekarng... Kdg sakit sngt nk membuang...tp sejak sy makan syur bendi dn syur lain...okey sikit... So blh cuba..bnykn mkn syuran dan air..😊

Waalaikumsalam.. Normal, sbb kita mkn ubt kk kn..nurse pesan suruh mnum air kosong byk2.. Sy amalkan jus mamariam.. . Alhamdulillah ok. Kalau tk perut jdi kembung & resah je.. 😩

Waalaikummuslm.. Normal.. Sy alami sembelit first trimester dan third trimester.. Memang tak selesa.. Sebb kita biasa membuang hari2 kan.. Hihi

Waalaikumsalam..normal ..sy pon kne mcm tu...kebanyak mkn sayur yg berdaun...kalau sy mkn bayam byak2 nasi kurang insyaallah senang membuang...

Normal. 3 4 hari baru boleh membuang. Xde cara sangat nak bagi lawas nak2 kita jenis yg tiap2 hari membuang sblm pregnant.

Sy pn sembelit.. sy bru 9week 5ary.. lps cnsume minn kaffe alhmdulillah.. xde sembelit da... memg sesuai utk ibu mngndong..

4y trước

Sy bli dlm shoppe ha.. tue pn kwn sy yg suggestkn... 2 bln ke ats blh da nk consume... tp dlm smggu 2 atau 3 kli je minum..

Sama sy sis.. sy jenis mkn laa buah apa pn xjalan utk lancarkan pembuangan... last2 sy mntk doc ubt...Alhamdulillah ok da.

4y trước

Haah dkt kkia..doc ckp mkm ubt tmbah darah tu mmg akn sembelit...

minum air suam byk..tk pn kalo sis gula tK tinggi try minum oren met d tu..lancar trus.

Saya suka makan apple hijau atau buah oren lepas makan, in shaa Allah membuang senang..