Bleeding selepas ambil ubat duphaston

Assalamualaikum mommies. Saya 1st time pregnant. Semalam pegi jumpa doktor , doktor ckp kandungan dalam 3-4minggu dan doktor bagi duphaston untuk kuatkan rahim sbb Jumaat lepas sy ada sedikit bleeding. Persoalan saya, normal ke kalau makin bleeding lps ambil duphaston? 😭😭#SeriusTanya #firstmom

6 Các câu trả lời

Makan duphaston ni dia kna seiring dgn sis berehat... kalau sebolehnya bed rest.. makan duphaston biasanya doktor bg utk pesakit yg bleeding, utk kuatkn rahim or pregnancy tu.. sy waktu early pregnancy sy start duphaston sbb bleeding.. bila mkn ubat tu, bleeding merah sy stop, tp keluar darah coklat.. lama juga darah coklat tu keluar smpai full 1st trimester.. on duphaston smpai 20mggu.. duphaston patutnya xakan jadikan sis lg bleeding, tp xbermaksud sis akan stop bleeding jugak.. sis knl pasti sis bleeding warna apa, kalu merah tu pergi jumpa doktor blk.. kalau brown supposedly ok..

2t trước

Sy pun first trimester bleeding mkn duphaston je, rehat xbuat pape pun ank 2 org ayh dia jga.. Masuk trimester kedua dia stop dh tp sakit lain pulak, uri kat bwah n ad gbs+.. 2/10 baru jumpa pakar o&g sbb Sy ad sejarah baby pramatang..

bila dh ambil ubat tuk kuatkn rahim puan xblh nk lasak2 sgt..kena bykkn bedrest sbb rahim fragile..buat kje rumah pun xblh..mmg kena btul2 rest..tido..mkn mknn brkhasiat..kalau ada tetamu dtg rumah pun mintk husben handlekan jgn puan buat ..rest je ...kena bgtw husben siap2..supaya husben blh manage time mcmne nk uruskn rumahtngga bila wife tak dpt buat..nk xnk husben mmg kena bg kerjasama.kalau husben puan pndai msk ia satu bonus tak prlu husben order makan dkt luar boleh berjimat di situ sbb msk sndri.mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

Saya kena makan duphaston juga masa 11 weeks sebab kerap bleeding. Keputihan + fresh blood, kadang2 warna coklat. Jadi doktor suggestkan untuk pantau bleeding tersebut, asalkan jgn sampai keluar ketulan ketulan mcm period tu. Saya akan ada bleeding bercampur keputihan dalam 4x seminggu, setiap kali checkup akan inform doktor. Once dah masuk 5 bulan alhamdulillah dah tak bleeding lagi, tapi sepanjang 5 bulan tu mmg risau la

2t trước

itu lah tgh risau jgk ni 🥲 tp stakat ni tak ada ketulan lg.. bleeding pun sikit hari ni sbb xaktif.. baring je sepanjang hari

sy mkn duphaston dari 5weeks smpai 9weeks.. tp hari2 jgk keluar spotting coklat.. 2x bleeding.. lepastu sy g klinik lain..dapat ubat insert kat bawah tu guna seminggu .baru stop semua.. mngkin boleh try ubat insert tu .tp yg penting sis kena byk bed rest..jgn bg tekanan pda rahim..jgn menunduk.. kerja2 rumah kena bincang dgn suami jgk.

Saya makan tp silap saya tak bedrest bebetul bleeding saya nonstop & last2 gugur

2t trước

Tido je sis, sy tido je rumah jd ap pun sy biar kan... Skrg dh nk masuk 24w dh...

Scan dah nampak kantung ke? Try buat upt lagi

2t trước

belum sbb masih awal doktor kata, upt positif lg pg ni.