Sahur untuk ibu mengandung

Assalamualaikum mommies, memandangkan minggu depan puasa, saya nak tanya, lauk sahur apa yg sesuai utk bertahan puasa, pada masa yg sama saya risau jugak kandungan, risau tak aktif mcm biasa. Kandungan saya dah 28 minggu dan bekerja.

9 Các câu trả lời

Saya tahun lepas pun pregnant, rasa lebih kurang sis je minggu msa prgnant. Sebab sya due bulan 6 masa tu, masa mula puasa okey, saya makan nasi, ayam bakar n sayur, mmg lengkap, buah tak tinggal, n nak tahan perut saya minum milo gitu, mmg tahan sngt2 perut. Tapi sebab saya kenaikan berat badan naik, so kena cek Bp,air kencing n jantung baby selang sehari mcm tu, tapi setiap kali cek jntung mcm tak aktif n slow je, trus sya tak puasa, sempat mcm 15 hari first je, atas nasihat nurse, saya tak puasa walaupun rasa bertenaga tapi anak kita tak tau mcm mana kat dalam , kalau sis rasa sis kuat n yakin ank sis kuat sis teruskan, kalau tak boleh n bimbangkan kandungan, tak puasa tak pe, nnti kita boleh ganti. Semoga dipermudahkan segala urusan sis.

sy dulu masa Ramadhan pun preg 28w. wajib sahur kalau tak mmg out sebelum tengahari tgh baring pun blh nak pengsan. masa sahur makan nasi macam biasa2, tp wajib minum susu + kurma. kurma tu sy malam sebelum tidur sy ambil kurma buang biji siap2 rendan dlm air sampai terendam kurma tu, dlm 3biji, pagi esok nak sahur bancuh susu pastu tambah rendaman kurma yg dh dihancurkan tu. time berbuka kalau tak larat pun sy minum susu + kurma dulu sebelum makan nasi. air 0 minum tiap jam malam lepas berbuka tu. lepas tarawih makan la apa2 sikit untuk pastikan cukup nutrisi harian. sy tak puasa sehari je, berbuka pukul 10pagi sbb terlepas sahur. bangun2 dah pukul 7am🥲 puasa dulu tp tgh baring pun nak pengsan punye pasal terus teguk air

makan makanan berat macam biasa, jangan yang berminyak sangat, banyakkan protein. tambah susu dan kurma. buat air nabeez + susu pun elok. kalau tak minum susu, boleh ganti dengan apa2 lemak lain, yoghurt ke, evco/evoo ke, buah avocado ke, kekacang ke, etc. saya ada tengok orang buat. kurma (fibre & simple sugar) buang biji, letak pure butter (healthy fat), tabur kekacang (protein + fat) atas dia. setiap sahur ambil sebiji dua pun okay.

7mo trước

sedap tau. dah buat tu simpan peti dulu, nak makan baru keluarkan

saya buat overnight oat. oat susu and kurma. for those yg ada susu intolerance boleh tukar ke susu badam. boleh letak madu and buah pilihan. setakat ganti puasa mmg sahur yg tu alhamdulillah siap boleh menapak ke mall cari baju raya lagi walau tengah puasa. minum air putih, letak secubit garam utk elakkan kerap kencing. pastikan sahur jgn awal sgt ya. apapun masa puasa kena tahu bila rasa badan dah tak larat, so yg tu wajib berbuka.

makan meal lengkap sis, nasi sayur and protein. kurma jgn lupa jugak. sis monitor baby, kalau baby kurang gerak or xgerak trus je bbuka puasa. mcm sye dlu, dua2 anak xboleh puasa. sye dh bgun sahur makan semua, tp smpai pukul 12 baby xgerak, senyap je. terus sye berbuka and baby slow2 aktif balik. lps pantang ganti balik puasa sbulan 😂.

saya ada try puasa sehari haritu ... sahur susu kambing, kurma dengan makanan apa2 ... saya tk ingat saya makan apa hrtu 😂 tapi yg pasti ada susu dan kurma .. Alhamdulillah still rasa lapar tapi badan tk lesu sangat .. baby pon ok ..

boleh try makan oat sebab oat boleh kenyang lama sikit, kurma, susu kurma. tapi kalau awak rasa tak larat atau risau baby tak aktif, better berbuka je terus.

mesti nasi putih, lauk ikut lh, lebihkan sayur, buah klau ada. air 3-4 gelas. minum ja sampai dh tk muat. waktu puasa, perhati gerakan bayi dlm perut.

wslm kan sis smala kita ni sy pon masuk 28 w.. puasa juga bpkir apa mknan mau mkn waktu sahur..