Asma makin teruk

Assalamualaikum ibuibu, memang normal ya asma makin teruk bila pregnant ni. Saya dulu takde la teruk sangat asma cuma sesekali je ambil inhaler(biru) bila perlu (minum air sejuk, tidur aircond, batuk teruk). Tapi sekarang ni macam makin teruk je. Buat kerja sikit dah sesak nafas. Kadang terbangun tgh malam dada rasa berat padahal tidur dgn kipas je. Bila mabuk muak datang, muntah sampai sesak nafas and kena ambil inhaler. Sehari mmg tak sah kalau takambil inhaler. Mmg normal ya macamni? #advicepls #ingintahu

1 Trả lời

waalaikmslm mommy..sebiji mcm saya..penat tu sis..kalau bole elakkan minum sejuk dan tempat2 berhabuk ya. dan please bagitau doktor berapa kerap kita asma..sbb nak pantau kesihatan kita tu..sy sampai dapat buku putih for asma 🤣 xtau apa fungsi tapi sekali pakai ..bila di bawa hari2 sbb doktor suruh bawa..ehh..nurse kata xyah bawa...buku pink shj..😂 kalau nak elak pakai inhaler secara kerap...mcm sy..sy akan duduk d tempat ruang yg suam2, kawal pernafasan dan minum air suam2 panas sikit...bru ok .

1y trước

aduh sis...moga baik2 je tau..xpe sejuk sikit pn dh ok dh..tp cuba kawal nafas tau klo bole ..lg 1 duduk tegak dan jaring baring .buat lagi susah nak bernafas.. sis penat sgt2 tu..sy first trimester kerap pam..teramat kerap..4 4 kali asthma attack ..skg dh ok2 dh. sbb kurang minum sejuk