Keguguran 2 kali dalam tahun yang sama. Share pengalaman ibu2 supaya saya kuat ❤️

Assalamualaikum ibu2, sy dh 2x keguguran..keguguran bulan 4(7w) dan bulan 9(8w)..(3 bulan jarak baru mengandung semula). Boleh ibu2 share macamana lg nak elak keguguran?..Boleh share pengalaman ibu2 x? Terima kasih... ❤️❤️❤️

21 Các câu trả lời

saya 3 kali keguguran dalam tahun yang sama. Dah cek dgn Dr semua ok. mungkin takde rezeki. apa yang saya buat: 1. saya jarakkan kehamilan selepas setahun. 2. makan acid folic 6 bulan sebelum plan untuk mengandung. 3. semasa tahu saya pregnant, terus pergi scan untuk kepastian dan minta ubat kuat Rahim. 4. tidak buat kerja berat sehingga 12 minggu. tapi jangan terlalu berharap kepada ubat. sebab jika bukan rezeki, tetap bukan rezeki. yang penting teruskan berdoa. ❤️

1y trước

insyaAllah..terima kasih awk🥰

Saya ada history gugur sekali, bila pregnant lagi even pregnancy test baru samar2 pun saya dah consult terus dengan dr. Dr bagi ubat kuatkan rahim. Walaupun masih ada spotting dan bleeding, Alhamdulillah kandungan survived. Saya rasa bila sis dapat tau pregnant lagi sekali jee kena terus jumpa dr. Minta nasihat dari yang pakar. Bagitau sis ada history gugur 2 kali. ☺️

1y trước

Saya masa lepas gugur tu pun ultrasound memang tak nampak janin sis. Kantung pun belum ada 😃 Alhamdulillah dr bekalkan juga duphaston. Tu la rasa better sis jumpa dr lain lepas ni. Sama2 sis ☺️

Saya pun 2x keguguran tahun ni, bulan 3(8w) & 5(4w - chemical pregnancy) 😭😭 . Sedih sangat2 !! Lepas keguguran kali ke-2 tu saya follow arahan doktor utk gap 3 bulan sebelum pregnant balik. Dah boleh ttc semula, kuatkan semangat ye sis !! inshaAllah lepas ni Allah akan gantikan semula dgn yang terbaik. Jgn mudah giveup ye sis 🥰🥰

1y trước

insyaAllah2..xboleh give up..tq sis ❤️❤️

Sis Kena Rehat Betul Betul .. Rahim itu kena Kuat so kena Rehat N also Kena Jaga Makanan.. Ambik Any Supplement. Baru Ok ..lepas Gugur kena Rehat dlm 6 bulan atau 1 thn .baru try baru .kalau x benda itu Akan jadi lagi . itu la Dr ckp .sy pun gugur 18 minggu thn lepas bulan 9 .. then I try lepas 9 bulan ..

1y trước

ok sis..tq sis

jgn stress ya...keguguran bkn slah kita sma..samada sperma drinsuami yg xshta.sy pnh gugur.then dr ckp mybe dri suami kita tak tahu..then sy ad farmasi suggest satu supliment ni.sy bg suami mkn.alhamdulillah pregnant smula

1y trước

bole sy tahu supliment apa sis?

Saya mcm sis juga sblum ni pregnant dkat2 gugur. Pastu saya gapkan yg last tu 6 bulan baru pregnant balik. Skrng ni dah 31w dah. And also dlam masa 6 bulan gap tu kami laki bini jaga makan minum and husband pg gym hari2.

1y trước

ok sis..tq ❤️

sya pn prnah ggur msa 22 week(twin)ckup sifat dh.slpas 7 bln lpstu sya mngandung blik..lps mngandung blik tu sya bnykkn rhat mkn mknn berhasiat..

1y trước

tq sis..🥰

Macam saya doc suruh jarak 6bulan baru blh pregnant semula , makan asid folik smpai pregnant semula , pantang 44 hari ,

1y trước

3x period**

wasalam.. boleh tahu punca keguguran? sbgai lgkah berjaga² untuk ibu hamil kandungan trimester pertama

1y trước

Doktor kata kalau first trimester tu sebab kandungantu tak dapat membesar dengan baik.. pembentukan janin tak menjadi.. kadang bukan sebab apa yang kita buat atau makan pun..

boleh try minum teh uncang buah zuriat. baikkan dalaman dulu🥰 husband pun boleh minum