Mama yang kerisauan

Assalamualaikum hai..sy ad ank girl 23bln++..dia dh boleh say word dlm 50-60words tp x kerap ucap..two words dlm satu ayat yg dia selalu ckp bye papa,nak air..bila sy tnjuk gmbr dlm buku ke tnjuk kenderaan kt jln atau tnjuk burung terbang dia boleh sebut..sebutan dia pon pelat2 tp masih boleh difahami.. tp sy perasan dia x reti nk memanggil atau meminta..lepastu dua tiga hri ni sy perasan bila dia nk bgthu atau nk something dia suka sebut ek ek ek uh uh mcm tu..tp bila sy ckp minta elok2 bru dia akan ckp mama nak..atau nk air..pastu bila nk tnjuk something pon dia ek uh ek uh mcm tu..tp sy ckp jgn ek uh ckp mana?bru dia akn ckp mama ni..knp ya?normal ke mcm tu?

1 Trả lời

Waalaikumussalam, pada pendapat saya itu normal sebab anak mommy dah boleh ucap 50 - 60 words. macam anak saya, dalam umur 2 tahun, hanya boleh sebut 3 -4 words dan sekarang kami tengah jalani pemeriksaan dan rawatan speech delay secara bulanan dekat hospital. Doktor kk yg tengok perkembangan anak saya ni yg buat surat untuk saya rujuk ke hospital. Tapi kalau mommy masih risau, seeloknya mommy buat appointment dengan hospital swasta.