Benjolan

Assalamualaikum hai mom, harap ada yang sudi jawab, okey sy baru lepas bengkak susu belah kanan sebab anak tak hisap , lepastu bila anak dah hisap n sy pon dah rasa macam kosong pastu sy try tekan kat area sy mark tu ada rasa macam benjolan lah, normal ke ? sebelum ni takda pagi ni baru ada , tak rasa sakit pon bila sy tekan baru rasa sakit.. kena rujuk DR ke ?? Sy sertakan gambar sumber dari google

Benjolan
13 Các câu trả lời

Sakit tu.. Pernah juga bengkak susu, saya pam urut pam urut, letak air suam dan urut bagi susu kluar sampai lembik buah dada yg sakit tadi. Buat marmet pun boleh. Alhamdulillah berkesan. Selepas kejadian tak tunggu susu penuh terus bagi kat anak .

Saya pun area tu juga.. Tapi sblum ada baby, benjol tu tak de.. Rupanya susu.. X keluar abis.. So time baby mnyusu tuam kain hangat.. InshaAllah kecut

Pernah jadi kt sy 2,3x. So solution dia sy tuam panas. Tuam sejuk and last bagi anak menyusu kerap. Semalaman. Esok pg hilang.

Urut sis... Pas tu tuam ngn air suam... Time mandi tu urut2 sikit... Pas tu bg anak nyusu...ke pam ke bg kurang sikit

Susu tu boleh urut & tuam. Biasanya 3hari hilanglah , rajin2 direct feeding baby sebelah yg ada susu berketul tu.

Tuam dgn air suam...kene slalu bf baby sebelah yg berketul tu..nnti hilang la tu

Better jumpa doc..... Sbb sy dl smpai kene opret bengkk susu.

kalau ikot kn, tu susu.. tuam2, then urut kn ke nipple..

Urut2 ... Klau sakit sngt better jumpa dr trus

Wsslm better dptkn nasihat doktor