MALTOFER vs ZINCOFER

Assalamualaikum dan selamat pagi. Saya nak tanya sedikit pandangan mommies dalam ni, saya tukar ubat dari zincofer ke maltofer. Saya makan 2 kali je zincofer dan tukar ke maltofer sebab zincofer buat saya tak selesa, irritate dekat perut, tidur tak lena. Tapi maaf ye (poop) warna hitam. Saya makan maltofer tida perubahan warna. Bantu saya, saya risau maltofer tidak memberi kesan kepada saya. Sebab first saya buka buku HB 11.8, doktor kata tak cantik sangat. #firstbaby #perlukanpenjelasan #seriusnanya

7 Các câu trả lời

tak silap sy mmg ubat tambah darah ni buat najis hitam. kalau najis hitam tu bermaksud ubat tu mmg serap dlm badan. dr pun ada ckp. sis dah brapa weeks? mcm sy masa awal2 pregnant pun dr bg zincofer. sy makan dalam 5 biji je. lpastu stop sambung maltofer. next checkup tu sy bgtau nurse yg sy tukar ubat. masa awal2 pregnancy ni,mmg ada sesetngh ibu yg perut tak slesa,asyik bloated, makan xlalu. lagi2 bila paksa makan ubat pill/tablet.contoh zincofer ni. ada sesetengh ibu yg takde apa2 alahan. makan apa pun, tak trigger. kalau muntah pun biasa2. mcm sy teruk jugak masa awal pregnancy. next checkup, hb sy dri 14.5 ,turun ke 13.4 dan latest 11.3. sbb sy makan maltofer sbiji shari. dia tengok badan jugak sis. ada org makan maltofer, sebati dgn hb dia. hb cntik. ada org mkin menurun. mcm sy mkin menurun. tp ni dah 2nd trimester, sy dah xmuntah teruk mcm awal2 tu. dah boleh telan ubat pill .so sy skrg ni tukar zincofer blik. try n error. alhamdulillah la boleh telan. walau ada sikit rasa mual kadang2. msih boleh layan. ni next checkup xtahu mcm mana hb. kalau naik, sy stay dgn zincofer. mcm sis. sy sarankan jumpa dr dulu. minta pendapat. sbb ada bnyak ubat2 tambah darah ni. bukan satu dua. lupa sy nk ckp. mcm sy dulu pun sbelum tukar,mmg sy jumpa dr..tp tula. kita punya badan penerimaan lain2. xsemesti apa yg org lain ok,kita ok. sis jumpa je dr. then dah dpt tukar ubat, tengok hb mcm mana next checkup. kalau ok teruskan. kadang2 xsemestinya bergantung pada ubat semata2. bnyakkan makan mknn yg ada vitamin2 yg kita nak.

2y trước

Sy mcm Kes awak. awal pregnant mmg alah terok smpai admit wad masok air. bila masok 4bln alah kurang. try mkn zincofer..alah jd terok balik. satu hari mulut pahit n buat muntah. jd Sy skrg Sy beli maltofer. tp tatau la hb naik ke takk.

Nurse sy ada bagitahu yg najis akan jd hitam bila kita telan ubat darah tu. Sy awal2 buka buku hb sy 14.9 and sy dapat obimin. Lepas 2 bulan hb drop 11.09 terus doktor tukar ke zincofer. Sy telan zincofer dgn air sunquick tanpa gula, bykkan jus buah oren, mkn buah jambu batu. Sebulan lepas tu sy check hb naik 12.5. Nanti lg brp minggu cuba sis ke klinik utk check hb sbb sy sblm smpai date appoinment dekat KK sy refer klinik swasta utk tgk keberkesanan ubat tu.

Hb masa book 11.7, dktr on zincofer. Tapi lepas sembuh covid, tiba2 zincofer lngsg xblh telan, jd sesak dada. Dan hb drop smpai 10.6, statik smpai kena cucuk ubat. Then hbis cucuk sy cuba mkn iberet. Alhamdulillah hb naik; skrg 11.4 Sepanjang mkn ubat, poop mmg warna hitam.

Saya pun tak tahan Zincofer. HB saya dah jatuh sampai 10.4, so sekarang kena ambil 2 biji Maltofer sehari. Mula mula ambil sebiji je. Sis boleh tanya doktor kena makan berapa biji maltofer.

say makan maltofer dr awal..then poop mmg warna hitam sbb zat besi dah serap

mkn ubat moltofer dngn air limau kasturi sis.....

Try iberet sis