Rutin Harian Anak

Assalamualaikum. Boleh tau tak mommies kat sini susun rutin harian anak 1 tahun+ macam mana ? Ada tak kat sini rutin yang ada 3 waktu makan utama, 3 kali susu (termasuk snack), 2 kali nap. Biasa Mommies bila anak bangun bagi susu dulu then 2 jam lepas tu baru offer makan atau sebaliknya ? Info tambahan : Susu Formula, 7oz sekali minum.

1 Trả lời

Waalaikumussalam wbt Ni rutin anak2 saya 6/8 am : bangun pagi/bath time/breakfast 8/10 am: playtime/snacking 10am/1pm : lunchtime/bath time/nap time 1/3pm : playtime 3/5pm : nap time/teatime 6/7pm : playtime/bath time 7/9 pm: dinner/playtime/supper 9pm/6am : sleep *anak2 saya semua fully dbf so bagi susu ikut keperluan anak2 *anak2 bangun bagi makan dulu baru bagi susu Rutin ni saya start dari lepas bersalin lagi so anak2 dah biasa n saya pon nak plan aktiviti or kerja kat rumah a bit easy laa… Tak semestinya perfect Ada fasa bila anak2 tantrum, tak sihat rutin tu akan berubah jugak tapi akan back to normal bila semua okay… Sampai sekarang anak2 dah besar memang jam 9pm masuk bilik tidur Jam 6 pagi bangun siap ke sekolah… Beza sekarang takda nap time… lebih kepada play time n study jaa… Saya banyak bagi anak2 bermain…start umur 4thn semua hantar ke play school Anak yang sekolah rendah buat masa sekarang saya belum hantar kelas tuition, sebab taknak dia stress belajar sangat, saya ajar sendiri santai2 ja dirumah, cuma banyakkan reversion, then banyakkan extra outdoor activities