Kongsi cerita ibu yang dah bersalin

Hi . Assalamualaikum . Ada ka due sama dgn sy 21/6 . Harini genap 39weeks . Blum ad tnda apa2 bersalin . Just sakit bawah perut mcm snggugut tp kejap jer sakit ny dah hilang .

13 Các câu trả lời

Due Saya 18/6/23 …Sy serah dri hritu 16/6 sbb trun darah. bersalin 17/6.. pengalaman sy bersalin.. sblom msuk labor mmg x mkn…. msuk laboroom 17/6 jam 6.45am…. ingt bukak an dh 5cm bole bersalin …. doc pecahkn ketuban jam 7pgi.. doc x bgi teran dy nk jugak 10cm bru bole teran.. selama tu sy than contraction dngn sakit doc masukkn wayar ikut bawah trus ke kepala baby ke mesin sbb CTG baby × cntik.. selama 14jam sy dIm labor room sorang2 doc hnya bgi minum air kosong klau nk gun kencing pun xbole doc pasangkn tube kencing je…. jam 5ptg bukak an dh 9cm trus sy xbole tahan sakit sy teran trus.. 6kali teran sy pengsan sbb mmg xde tenaga sbb x mkn lemah.. baby keluar kepala separuh dh time tu.. kali 7 teran keluar lah.. lega rasanya…. Lepas bersalin jahit semua jam 9malm bru kluar labor room… ni la pengalaman sy 14jam dIm laboor room… skrang baby msih dIm NICU dh 4hri ×bole balik lg... doakn baby sy xde pape dn selamat

1y trước

alhamdulillah sis selamat brpntang . sy doakan sist dgn anak sis sihat sllu . aamin

Hi waalaikumsalam ☺️ saya dah selamat bersalin alhamdulillah. Mula2 mmg takda tanda apa, tapi saya kena admit awal sbb ada gdm on diet. Doc check bukaan baru 1cm so doc cadang untuk induce. Saya pun buat la squat dengan baca surah maryam dan zikir nabi yunus. Esok check bukaan alhamdulillah dah 3cm jadi tak perlu induce. Malam tu saya baca lg surah yang sama dan zikir tu. esok alhamdulillah dah 6cm. Masuk labor room , doc pecah air ketumban. Tapi dah sejam lebih takda contraction so doc suruh drip oxytocin tak silap. Lepastu alhamdulillah bukaan 10 cm, teran dan teran selamat la saya bersalin 😂 Alhamdulillah. So mmg nak share yang in sya Allah doa je byk2 kat Allah mesti Allah mudahkan. Surah maryam dgn zikir nabi yunus tu mmg membantu in sya Allah. All the best future mommies 🤍 Allah mesti bagi yang sesuai dgn kemampuan kita

Sy ank first, due 23/6 tp 21/6 dh selamat bersalin. Mental kne prepare sbb sakit contraction buat sy gila😭 2 hari xtido menahan sakit dkt ward. Even dh bukak 5cm tp kepala baby xmau turun lagi jd xboleh hntr labour room. Smpai xtahan mtk ubat tahan sakit cocok dkt bontot. 6cm tolak labour room contraction lagi padu sbb kne bersalin cpt. Baby dh berak dlm perut bila pecah kan ketuban. Bila bukaan 10cm kepala baby belum turun jgk masih tinggi tp sy tetap kne teran sbb xboleh lama. Bila teran first 2-3x utk turun kan kepala je dlu. Nk teran lagi xde tenaga jd kne vacuum. Koyak dan jahit banyak🥲 tp jahit ke gunting xrasa apa dh sbb sakit contraction mngatasi segala nya🤣 be prepared

Sy turun tanda lendir coklat dan darah pegi hspitl dr cek bukaan 2cm tapi disuruh balik, esoknya start 7 pm lebih sy rasa sakit makin kerap sakit dtg, tak tahan dalam tgh malam sy g hspital cek bukaan 3cm tolak LR, sakit makin kuat makin tak tahan tapi pagi baru bukaan 10cm lama juga la layan sakit contraction, alhmdullilah pagi kul 8 cm tu selamat bersalin

Sama tarikh ngn sy, tp sy tak bersalin lagi, darah coklat lendir dok kua, p hosptal check bru 1cm dr 20/6 .. skrng kt rumah jelaa , masih xrasa ppe, senaman still buat.

Sama, saya due 21/6 juga. masih belum ada tanda2 nk bersalin. baby dh makin turun, sakit punggung on off. ada juga cerit berit sikit sekali sekala

Sy due hari ni. 20/6.Pun belum ada tanda2 lagi 😅😅Doktor bagi 5 hari Kalau xda tanda2 25/6 kena serah diri. Xnakkk induceee😂😂😅😅

saya due 22/6 .mlm baby aktif betul ngilu ngilu bawah ni .tp perasan masa masuk bilik air ada keluar ni .tk thu la ni keputihan ke mucus plug

wsalam, sis sama due ngan saya 21/6. saya pun belum ada tanda2 bersalin. kerap rasa mengeras & sakit senggugut tapi sekejap je pastu hilang 😅

1y trước

yaa sist . smga dprmudahkan urusan kta ya🥰

sama ngn sy tapi sy esk dh kena serah diri sbb gdm on dc..harap dipermudahkan urusan bersalin.

1y trước

Aamin sis . sy pn last td jmpa nurse . rabu ni klu blm bsalin jmpa dctor and drg akn bg surat masuk wad .