Bagi susu selepas bersalin

Assalammualikum dan hai. Saya ada soalan. Kan lepas aja bby keluar dr perot(xkisah la normal@czer) kita kena susukan bby. Dan waktu tu kita xkan tahu susu badan ada atau tak. Sy seorang ibu yg direct bf sejak bby mula2 lahir. Soalan sy, sebaik saja bby tu lahir kita boleh suakan susu fm ke? Klu bole, susu ap ya? Sbb pengalaman sy, bila sy direct bf, nurse selalu akan cakap bby xckop susu, jd die xkencing xberak. Sy kadang confius juga, bby baru lahir ni kencingnya banyak mana? Klu berak die tahu la, berak hitam tu.. Sy akan susukn, dan susukan direct. Tp kerap dgr nurse ckp bby xckop susu.. Mmg keluar2 bby susu da memancut2 ke? Sbb pengalaman ank pertam dan ke 2,da 2@3 hari baru susu tu berwarna putih dan banyak. Mohon mummy semua share pengalaman dan info. Thanks ya #seriusnanya

1 Trả lời

Wslm. Masa first born saya, time dia keluar susu saya jernih lagi. Lepas seminggu baru dia jadi warna putih susu tu. Tapi sepanjang tempoh tu anak dekat nicu, nurse tak mintak saya bagi susu sebab saya pon masih admit dekat ward. Untuk soalan yang boleh bagi fm after lahir tu boleh, tapi susu apa saya tak sure. Sebab masa dekat ward baby, saya ada mintak fm dekat nurse. Fm tu hospital punya, dia tak tunjuk brand. Time tu saya mintak sebab saya takleh bf masa tu, emosi tengah tak stabil

3y trước

haah. sama la. masa bby sy kuning pon, kt ward masa teman bby nurse bg susu fm dr hospital. die letak dalam balang2 kecik mcm penutop ubat kan. tula, sy bkn ap. sbb dulu bsalin musim xde covid. kita bole admit jaga sekali klu bby kuning ke apa. skrg klu bby kuning, bby kena tahan ibu2 xbole jaga kan? risau juga bila bby da keluar lampu da xmo isap susu badan direct... lpstu mcm sy ckp la, klu nk discharge kne tgu bby kencing dgn berak dalam masa 24 jam.. kencing bby punya la ssh nk tgk kn.. pastu kdg nurse akn ckp bby awk xckop susu ni. haa tu la risau.. sbb sy sama la mcm sis, da lama tu baru la ada susu tu putih mcm susu.