Bayi Songsang

Assalammualaikum semua.. Nak tanya macam mana ya bayi songsang ni.. Akan berubah atau kena operate? Masuk 36 minggu🥺

9 Các câu trả lời

pglmn sya kn sis..msa pas bsalin czer time nk ke wad baby kuning..smpt borak² dgn pskit lain .. dia pn tgu time utk czer(sebab baby songsang)..dlam pada tu sya usap² perut dia bckp dgn baby.."baby tolong ibu ya..lahir normal ya..sian ibu ..sakit bsalin czer..ssh nk jga luka..jahitan banyak"..lbih kurg cm tu la dialog sya dgn baby dlm prut dia..keesokkan harinya..dalam pada pjlnn nk kuar dari wad ..sya akn bjalan melalui bilik² ibu lain..terserempak dgn sis yg tgu turn nk bsalin czer smlm dh terbaring(letih riak wajahnya)...rupa²nya dia dh selamat bersalin normal..happy dia..dn mgucapkan syukur serta terima kasih kt sya..ssguhnya kuasa Allah itu amat luas..jika DIA inginkn ssuatu pkra blaku seklip mata..tiada yg mustahil..sya hnya mmpu bdoa..sbb sya tau btpa azab menjaga luka slps bsalin czer ..mohon sesiapa tlg doakn utk sis ya (suami & ibu) saya doakan supaya sis selamat bersalin normal serta urusan mudah,moga sis & baby selamat serta sihat..aamiin 🤍

1y trước

Aminn.. terima kasih awak🥲

May b doc akan try ecv... ... tapi selalunya 36w posisi bayi tetap...kalau lah terpaksa bersalin czer jgn takut.... just sedia dgn ilmu bersalin czer..cari dkt tiktok/youtube cara2 bgun , dukung baby,menyusu baby extra++ nnt senang nk berpantang... jgn takut2....mana tahu kuasa tuhan mampu tukar posisi baby turun elok jdi cantik.... kita tak tahu nasib kita mcm mana... dont be stress..dh tiba masa utk bersalin cuma cara je kita x tau..so apa pun sis bersedia la utk semua😁.. selamat bersalin! harap semua baik utk sis dan baby!

1y trước

Thanks awak bagi semangat

msa 36 weeks.. baby sy tetiba jadi songsang.. padahal msa scan 35 weeks kepala dia dah kebawah.. doc decide nk czer.. tapi kuasa allah.. msa 39 weeks sy nk czer tu.. doc scan untuk kali terakhir.. ehhhhh baby dah pusing kebawah balik 😄 jadi ini tips yg sy buat.. bangun tdo sujud ja lama lama.. slalu pujuk baby suruh pusing (baby dengar ya) buat senaman yoga stiap hari naik trun tangga selamat mncuba!!😃😃

1y trước

terima kasih awak☺

sis, sujud lama² pastu selalu la pujuk baby agar kepala dia turun masuk laluan balik..sis berusaha dahulu, tengok youtube cara² untuk baby pusing semula..pastu bertawakal pd Allah, berdoa banyak² serta kalo kena czer..redha je sebab mungkin ada hikmah disebalik tu..positif okey sis..sy doakan yg terbaik utk sis & baby

1y trước

insyaallah.. terima kasih

Biasanya bila baby da sedia nak keluar dia akan pusing sendiri sampai engage kat pelvic bone. Kalau Breech tu mungkin belum sampai lagi time. Insya Allah, jgn risau ya. Boleh buat senaman bagi turun kepala, simple je, duduk kangkang, bouncing kat gym ball, boleh Google kalau nak tahu lagi lanjut.

kawan sy... mule2 cek songsang,,bru nk masuk 37w.. pastu dye kne warded... doc nk cek dulu n tgu tarikh czer,, dalam 2hri warded... alhamdulillah...baby dh duk dlm kedudukan y betul smula... ape2 pom berdoa n wt duduk kdudukn sujud sis... InsyaAllah...

Klu masih ada ruang dan ibu serta bayi dlm keadaan ok, tkde sakit/masalah, mungkin doc boleh suggest ecv procedure. Tp semua ni bergantung pd keadaan ibu & bayi, dan hanya pakar yg boleh buat keputusan. Normally dibuat jika dh 37w pun baby masih breech 😁

1y trước

Ya selalu nya begitu lah, klu baby tetap songsang mmg doc akan suggest czer. Takpe, semua demi keselamatan ibu & bayi. Insyaallah semoga dipermudahkan semua utk awak dan kandungan awak 😁

selaim sujud, doa yg mmg kena buat. . ada terbaca yg bykkan berjalan..nnti baby akan follow graviti bumi..wallahua'lam.cuba je.. ;)

operate sis kalau dah 36w sb baby tak boleh pusing dah

1y trước

kalau nk pusing pun bahaya sbb ruang dah amat sempit & boleh buat baby stres. takpe czer takda apa pun sy pun czer baru 2 bulan lepas & Alhamdulillah sihat walafiat😊