kurang pasti sama ada mengandung atau tidak

assalammualaikum and hello mommies ! saya kurang pasti saya ni pregnant atau tak . tapi harapnya betul la mengandung . saya dah 10 hari lewat period harini . sepatutnya saya period pada 10/12 . sebelum 10/12 tu pun saya ada la rasa mcm rasa senggugut sikit . selalunya saya kalau nak period mmg akan rasa macamtu . tapi lepas 4 hari saya tak datang period , saya decide utk try check upt . and result dia positive . 3 kali saya try , pun result tetap semua positive . tapi smpai sekrang kadang kadang saya rasa mcm senggugut sikit tu . dia tak kerap terjadi tapi akan ada jugak terasa sikit sikit tu . saya ni takut jadi yang macam kes dekat tiktok tu . dia anak dara tapi bila check upt naik positive . bila doctor check rupanya sebab ada sesuatu mcm ketumbuhan dlm rahim dia . and dia bagitau doctor tu cakap kalau ada sesuatu dalam rahim tak kira la baby atau penyakit mcm ketumbuhan tu mmg kalau check upt naik positive . kawan saya tolong kirakan anggaran berapa minggu kandungan saya sekarang (kalau ada rezeki mengandung la and harapnya ada la rezeki mengandung tu) sekarang dah masuk minggu ke-5 . dia kata nak suruh pergi check kat klinik pun takut tak nmpk lagi . dia suruh tnggu dulu smpai minggu ke-7 atau ke-8 . tapi saya risaukan perut saya yg selalu rasa mcm nak senggugut ni . patut ke saya pergi je check kat klinik walaupun awal lagi ? atau kalau betul mengandung , normal ke rasa mcm ni ? tapi betul kan upt ni positive ? #firsttimemom #ingintahu #1stpreganancy

kurang pasti sama ada mengandung atau tidak
4 Các câu trả lời

Hi awak, saya pun macam awak, cramp & lewat period, check clear blue pun nampak positive, kira pakai app 5 weeks, tapi masi risau kan because 1st time pregnant, sama la i tengok tiktok semua tu risau cyst semua so i buat je appointment check kat clinic sebab nak elakkan fikir yang bukan bukan , 5 weeks dah nampak kantung dah 🙏 if u xde discharge ok je, doctor cakap cramp tu normal ye, if masi risau pergi je check kat clinic ☺️

5w mmg awal tp bole je g klinik. sy pun awal2 mcm yeke pregnant btl ke sbb 1st time smpai 12x sy cek upt 3hari bturut2. last2 g klinik sbb rasa mcm tu la kat perut rasa tak selesa ada sakit sikit. sy scan time 5w alhamdulillah ada nmpak kantung dah. kat klinik siti

upt tu memang positive awak . tapi kalau pregnant mmg akan rasa cramp perut mcm nk segugut tu awal . cramp perut tu normal . and kadang mmg ada spotting darah skit . tapi kalau darah banyak yang tu awak perlu refer doctor .

9mo trước

ohh ok ok thankyou for helping . saya ni jenis suka overthinking . habis skrg pun rasa takut takut lagi . tapi thanks tauu

ni +ve. klu awk dah nikah dan intercourse dgn pasangan, xpayah fikir jauh2 smpai kes tiktok tu. mild cramp is normal pd awl2 trimester as long as tiada discharge. 6w dah boleh ke klinik swasta utk scan pengesahan kehamilan.

9mo trước

ok ok thankyou . tiktok tu buat saya rasa takut . saya rasa mcm senggugut tapi takde any discharge pun . ok kot kan ? so next week saya boleh try pergi klinik dulu utk check . thankyou tauuu