Taknak kena induce

Assalammualaikum ibu2, ada tak cara nk bg sakit kontraksi dtg atau ada bukaan before kena imduce. Takot pula kena induce. Dgr kata lagi sakit sgt berbanding yg kontraksi sendiri dtg.

10 Các câu trả lời

Waalaikumsalam. Saya mommy yg baru sahaja bersalin anak pertama secara normal pada 8/5 (genap 39 minggu) . Pagi 8/5, saya pergi ke bank untuk bukak akaun BSN sampailah nak dkt tengahari (masa ni tak rasa apa2 lagi). Otw balik rumah, saya start rasa contraction mcm senggugut tu, saya kira dalam selang 15-20minit terus saya call husband. balik je rumah, ibu suruh saya makan nasi ayam + telur separuh masak & air milo untuk tenaga before pergi hospital. Lepas makan terus pecut pergi hospital, masa tu contraction makin ganas selang 10 minit. Sampai je hospital jam 2 ptg, amik RTK dulu & saya ckp nurse saya dah sakit selang 10minit dah ni! Terus nurse seluk tgk bacaan dah 4cm! 🤣. Dgn tak sempat tuko baju hosp, saya pakai jubah masa tu, nurse terus tolak saya dekat labour room. Nurse kata dia induce belon untuk tgk bukaan cpt buka ke tak. (kalau tak induce ubat/belon, kita kena lah tunggu bukaan kontraksi tu buka sendiri dgn sambil menahan sakit). Kuasa Allah, tak sampai sejam bunyi pop, nurse check bukaan dari 4cm terus buka 9cm! 😭 standby air mineral ya, sbb saya duk layan contraction tu 4 kali minta suapkan air mineral sbb haus 😁(masa induce belon ni, saya ikut je ckp doc tarik nafas dari hidung dada dalam2, hembus perlahan dgn mulut & baca zikir Nabi Yunus - hebat ya zikir Allah ni) sbb saya tak nak tunggu lama2, saya nak sakit tu sekali haritu jugak! nurse terus panggil doc, masa tu rasa nak terberak sangat2! teran laaa dgn teranan yang panjang jgn dgn teranan yg pendek. (sakit mmg sakit, Allah je Tahu sakitnya, rasa nak hujung nyawa dah 😭). Jam 3:36 petang, anak saya selamat dilahirkan. disebabkan anak saya besar, 3.4kg sayanya kecik je orgnya 😆 sampaikan doc gunting sikit bawah pun taktau ya. sbb contraction tu la yang paling sakit. Dalam fasa nak tunggu hari bersalin, pujuklah sentiasa baby kt perut, "permudahkanlah urusan mama nak bersalin ya." Saya tak pasti dengan makan telur separuh masak akan cepatkan bukaan. - saya ambil tips ibu yg dah lahirkan kami 6 beradik secara normal- (wallahualam). bacaan zikir Nabi Yunus pun membantu sangat. Semoga sis dipermudahkan segala urusan bersalin nanti. Kita ibu yang kuat & hebat yang Allah telah jadikan. Mindset kena positif sentiasa tauuu, fikir yg baik-baik je standby bag ibu & baby dalam kete okay! ❤🤗

1y trước

wahh Alhamdulillah Allah permudahkna urusan akakk. terima kasihhh share, harap2 saya dan ibu2 lain pon dipermudahkan urusan bersalin jgkk 😍

Teringat pula haritu saya nak bersalin, bukaan baru 7cm tapi dah hampir 5 jam tahan contraction, doc cakap saya bagi peluang lagi sejam kalau dalam masa sejam bukaan awak tak banyak kami akan induce drip, Alhamdulillah 10 minit sebelum sampai sejam tu saya dapat bersalin. Memang betul awak, induce ni lebih sakit dr contraction sendiri sbb doc pun sendiri cakap haritu. Nanti awak pujuk² baby hari² supaya keluar sendiri. Saya pun last² minit tu sebelum hampir kena induce tu pegang perut, pujuk² baby cakap mak tkot kena induce nak, tolong lah mak 🤣 Apa² pun doa banyak² sis, Semoga dipermudahkan urusan bersalin awak nanti..

1y trước

aamiin terima kasih

kalau blm msk ward ..awk kerap bersama dan mtx suami lps dlm..tu pon mmbntu jgk .. ( byk bc n dgr pnglman org) sy ank ke 3 thn lps 2 jns induce dh rasa ..mmg sakit 1st baloon , ke 2 drip ubat . dan mrh pecah kn air ketuban.. drip ubat tu bbrapa jam awal mrk pantau, lps doc kluar g kes lain , staff lain pun kluar msk intai kjp² pstu ghaib . smpai sy di tgglkn dlm ward sorang² dan beranak teran sorang diri😔 bby dh kluar kpla br mglupur mrk dtg.. sblm tu sy dh ckp dh rse sakit mtx ubt thn skt mrk pnye kejap dan ghaib smpai sy teran sendiri 2× .. tu pun org x incas Lr sy y dtg tLg sy jerit kpla bb dh kluar..

1y trước

Kesian nya knp la dorng mcm tu ye 🥲

sebenarnya bergantung bahagian & rezeki awk mcm mana. tp kalau nk tips, boleh buat senam kupu2/squat/kerap bersama suami/urutan perineum. mcm sy, induce ubat tak sakit. cramp2 manja je. mungkin tahap penerimaan sy terhadap kesakitan tu tinggi. tp induce drip mmg sakit yg teramat. jd mmg kena byk2 doa supaya dipermudahkan & tak sakit lama. bykkan baca doa Nabi Yunus, minta maaf pd org terdekat & tawakal. Insha’Allah boleh!!!

1y trước

in shaa Allah boleee. terima kasih puan. moga ada rezeki saya bersalin tanpa induce.

2 kali bersalin . dua2 kena induce ubat + drip. cuma bezanya ank 1st sejam lps induce dah sakit semacam. ank no.2 smpai pecah ketuban tak sakit2 tp ade progress bukaan. skrg mnunggu hari je ni utk ank no.3 , klau smpai 28hb tk kluar tnda kena induce lg jwbnye . semoga urusan sis dipermudahkan. try pujuk2 bby , buat squat inshaallah mmbantu

1y trước

aamiin. terima kasih puan

sy pun hampir2 kena induce. sy buat senaman tgok dekat tiktok ada byk. buat squat, kupu2, gelek perut. sy buat senaman guna gym ball jugak. byk kan berjalan, naik turun tangga. boleh bersama dgn suami juga. air mani suami boleh induce contraction semula jadi. dlm 3 4 hari lepastu sy bersalin normal. apa2 pun good luck sis.

2x dah induce, 2x normal. 1x induce ubat, 1x induce ubat dgn drip. sama ja sakit induce dgn tak. malah yg normal sulung tu paling sakit 😅 setiap kelahiran tu berbeza. mindset tu penting. yg penting ibu dan baby sihat dan selamat

1y trước

saya setuju dgn puan ni.

wslm.....xjgk sis....jgn rsau ok.....doakn je baik2 sis n be positive....jgn fikir sgt...klu awak fikir sdgkn bnde tu x trjdi lagi so mental awak akn down

Dari segi pemakanan, boleh makan nanas, kurma ajwa & raspberry leaf tea (ada kat watson)

try buat senaman, bersama dgn suami, doa banyak2

1y trước

terima kasih puan