Zincofer

Assalammualaikum Hai semua. Nak minta tolong bgi pendapat. Sekarang sy tgh 2nd pregnant after miscarriage, Alhamdulillah kandungan dah nk masuk 15 minggu. Dah check up then nurse bgi zincofer. Sebelum ni sy tak de alahan sgt, xde muntah2 cuma loya sikit2 sahaja. Tapi lepas mkan zincofer, terus loya, muntah n pening2. Baru 2 hari mkn ubat ni setiap pagi. Mohon bantuan ibu2 disini. 2nd pregnant ni, ibarat first time bgi sy. Sbb pernah gugur.

Zincofer
98 Các câu trả lời

Sy makan ssbelum tido , kalau sy makan masa pagi sy akan gastirc terok smpai rasa nak pengsan. Murse ada suruh sy makan pagi, tapi bila sy cuba sy tk dapat sbb sy gastric, so sy makan malam sebelum tido, atleast 2 jam selepas makan malam 😂

5y trước

Yupp itulaa, sama sama

Sy mkn masa nk tido..perut kena kosongkn dlm 2 jam..mkn zincofer 2 dgn air sunquick tanpa gula..ok je..sblm ni mkn waktu pg dgn air suam rasa nk muntah ngan pening..sy pn dpt petua ni dari dlm apps ni jgk..cubalh..

Sy pn preggy 19week..mkn ubat ni pagi muntah..nurse suggest mkn mlm sblm tido..sekurang2 2jam slps mkn..alhamdulillah..elok..mcm sy ni sejenis susah nk telan apa pn ubat..nk senang sy telan ubat minum air suam ja..alhamdulillah.

Sama dgn sy..bg sy ubat nie nak telan takde masalah..tp bila dia da dok kat dlm perut, perut terus rasa tak sedap..loya tiba2,masa dpt sy mkn siang..skrg sy try mkn sblm tidur dgn air sunquick takde gula..alhamdulillah ok😊

5y trước

Try laa.. Sy pun baru je try😊

Before ni sy mkn iberet dgn obical tapi ditukarkan sbb sy x mampu lagi nak makan obical tu muntah2 teruk! So doc tukar bg zincofer, dia suh minum dgn jus oren sunquick without sugar.. Alhamdulillah takda apa2 alahan..

sis cuba tukar makan malam kalau pagi tak boleh. kalau nak makan ubat ni pagi cuba minum dgn air masam, orange juice etc. sbb sy masa pregnant pun tak boleh telan ubat ni tp bila minum dgn air masam dia okay sikit.

5y trước

Thank you sis. Sy cubs dulu mana2 alternative yg semua bgi. 😊

sye mula mula nurse bagi obimin dos tak tinggi dlm 35mg tak silap doc ckp, tapi HB sye rendah tuh dia bagi zincofer, sbb kuat apa pun cuba mkn sebelum tido dan amik sesuatu untuk hilangkan loya.. inshaallah okay

5y trước

Ok sis. Thank you 😊👍

Masa sy scan 5 week g klinik swasta nk confirmkan pregnnt,doc bg sy iberet folic. Buat buku pink 12 week ari tu nurse suruh proceed je iberet folic sbb dia ckp hb okey. Sy mkn tu je smpai skrg #15week

Sy mula2 awl kandungan dpt ubat ni. Simptom sama dgn puan.berat turun smpi 3kg.minta doktor tukar ubat. Dapat iberet smpi sekrg makan alhamdulillah. Hb ok berat pun nmpk perubahan

Makan ubat ni sebelum tido,pastikan 2jam selepas makan baru makan ubat then trus tdo...nak hilangkan bau ubat tu try makan ubat dengan sanquick,insyaAllah takda muntah loya dah😃