Ibu mertua kalut

Assalam,mf lari topik.tp nk luahkan kt sini sbb xtau nk luah kt sapa.sy baru melahirkan zuriat 1st,cucu sulung utk kluarga suami.tp mslhnya Mak mertua jenis kalut,haritu dlm pantang suruh Sy n suami p rumah dia bwa bby sbb nk tgk,xdan tunggu org hbs pantang.dh la Sy czer,Luka pun still xok smpai hbs pantang sbb lasak sgt.geram rsa.dh p sekali ingtkn ok la ni dia suruh p lg.aduh Sy dgn xlaratnya lg.duk rumah dia ingtkn dia sja nk tgk ni tak dia suka duk panggil org tu org ni Mai tgk bby.geram sgt2.lps pda tu sy xblik dh tggu hbs pantang nt.skrg bby pun btuk slsema.lg la Sy xnk bwa p mna2.hm duk fikir raya nt mcm mna nk elak org duk cium2 bby.huhu Lega sikit dpt luahkan.

6 Các câu trả lời

yeee faham. geram kalau org dok sibuk tgk baby kecik lg. saya dulu habis je pantang buat aqiqah kat rumah mentua. nasib la anak jenis mengempeng. mmg saya dok susukan je dia dalam bilik lepas tu tidokan baby. bila org dtg bilik nak tgk saya tahan sampai pintu je kata baby baru tido, hrp jgn kacau la sbb nnt dia melalak padahal tak pun. jadi tak ramai la org nak dok cium baby sbb dia pun asyik mengempeng aje keje. takkan depa nak tgk kita menyusu yedok 🤣

2y trước

Sama la sis saya pun suka bagi alasan baby ngantuk nak tidur, kalau kacau timing nap dia nanti dia mengamuk. Padahal tak pun

Suruh la suami sis ckp dgn mak dia.. senang crta.. sy pon czer jga .. mmg xla sy kehulu hilir bwa bby... org dtg pun sy xbagi bila msih dlm pantang.. hbis pantang hri the ipar sy nak dtg bwa mak dia pon sy tolak sbb asben kerja.. susah nak urus anak nk layan org g...dgn aurat nak jga.. mmg x la..

kalau sy ckp terus terng x nak bby kna dukung or kna cium selain org rmh...ap lgii klu org tu sakit mmng x la..bkn sombng tpi untuk kebaikn bby...bby sangt sensitif terutma bab kesihatan...so dari kita yg sush nak ubat nanti baik elakkn

sme mcm mak mntua sye.. bru pantang 2 mggu da sbuk suruh blek kg.. sdare mare nk tgk ktenye.. ske hati je mcm la kte nie anak dye.. memg sye x peg.. spanjang sye pantg pn xde nak dtg tgk.. hbes pantg bru sye blek..

2y trước

bese la org tua2 kn.. kdg2 dyorg yg excited lebih.. trikut sgt adat dlu2.. hbes 1 kg nk diajaknye.. beza ngn generasi kte.. kwn2 sye sume call tnye dlu bley ke nak dtg.. x pun dyorg tggu hbes pantg bru dtg tgk..

sama mcm Mak mertua saya.. belum habis pantang lagi kalut nk sruh saya balik umah dia.. mmg xlah... skrg Baby saya dah 3 bulan.. saya belum g jumpa mertua lagi.. dia pun xda nk jumpa saya pdhl cucu dia first juga

2y trước

tula kn,kita ni bkn sja2 xnk p.tp klau dh skali p rupe itu jdinya mmg xmaula nk balik kerap.

Faham sangat lagi lagi bab tak kasi orang pegang baby kita tu. Risau lah zaman zaman penyakit ni. Orang tua bukan faham suka hati nak dukung anak orang alasan "geram"

2y trước

Geram tu betul..dok geram2 ngn anak kita plk…sy dulu makcik husband ..depa baru balik kenduri,mekap ni tebal seinci pastu dok dukung3 anak kita,dok geram la apa la..yang kita geram kt dia ,dia xpk..laki dia ajak balik dia xnk balik..last2 sy bwk lari bby p nyusu..hbis muka bby kena ruam..tahik punya makcik…raya nt pon nk buat mcm ni…