Makanan untuk ibu mengandung

Assalam, nak tanya.. masa mengandung ni makanan apa yang boleh bagi kenyang lama, lapar tu sampai tahap tak tahu nak makan apa dah😄#ingintahu

9 Các câu trả lời

Sy mkn je ape yg sy nk mkn.. kecuali mkanan yg mmg xleh mkn / kne kurangkan time pregnant.. time pregnant jgn pk nk diet ke ape sb baby perlukan nutrition n ibu perlukan tenaga yg byk so kne mkn je.. tp ikut bdn la.. cnth kalau mkn pedas blh bt heart burn jgn la byk mkn pedas.. cmtu.. slagi ase lapa nk mkn telan je ape yg blh dmkn.. mmg akn kerap lapa tu normal.. sy alhamdulillah xde gdm and baby berkembg ikut minggu.. sy hr2 pn amalkan minum susu kambing.. mmg byk bg tenaga n kyg jgk

1y trước

Sy minum susu kambing lazz dr start tau pregnant smpai skrg dh 3rd trimester.. alhamdulillah ade energy, cpt kyg.. hb sy ok je maintain, xde gdm and baby pnye growth semua okey.. tp mgkin sb sy jenis period regular jgk.. sis blh try.. xhamis pn

Saya kurangkan makan nasi sbab xnak naik badan mendadak. So far mkan mcm pasta salad, salmon grill, buah2 mcm tu. pagi saya mmg tak mkan saya minum fresh jus delima, susu je. Thn lunch je mkan nasi slalu, if not nasi thn mee ke meehun ke pasta ke. Malam saya mmg tak mkan berat dah. Mkan light2 je mcm salad ke, sandwich, buah2 camtu je la. Skrng 5 bulan kandungan so far naik 2kg sjak sblum pregnant. Alhamdulillah berat xnaik mendadak

1y trước

Saya mmg setiap bulan berat naik je. Dlam 500g ke 700g setiap bulan🤣 tempat saya tak kena bebel pun . Saya buka buku masa kandungan 2 bulan. Masatu 54kg. Skrng 5 bulan dah 56kg.

mmg pregnant mummy sentiasa lapar. it's ok makan je asalkan yg berkhasiat. Mungkin mkn tinggi fibre boleh mengenyangkan xtahu la. Sy jenis badan susah nk naik. sy mkn je nasi masa lunch dan dinner. in the middle kalau lapar mkn biskut ke roti ke buah ke sbg snack

sy xde selera dr awal pregy smpai la nk besalin. sy mkn je ape2 sy rasa boleh mkn. sy bykkn mkn buah, mkanan bersup, oat, nestum, susu, biskut ke roti. mkn kerap tp sikit2 janji perut tak kosong.

tak ada awak.. 😌 saya waktu 2nd trimester, pagi / ptg / mlm nasi... pdhal time anak dara dulu, seharian tanpa nasi pun boleh.. but, dont skip buah and sayur..

1y trước

nasi jgk skip awak.. saya skip utk beberapa hari kan, sbb berat naik mendadak, last² gastrik waktu mengandung. 😭

Makan je sis tapi kontrol portion supaya sis x kena gdm @ berat naik mendadak. Ambil makanan yg berkhasiat

makan nasi mntk nasi lebih plus tmbh telur mata setiap kali dinner. auto kenyang smpai pagi esok

1y trước

setengah orang boleh makan telur , mcm sye tkboleh mkn telur jahitan jadi bernanah mcm bisa mcm tu

Dr pesan kat saya, makan sikit2 tapi kerap. 😊

cuba try mkn roti.