FIRST TIME GDM

Asalamualaikum smua, nak tanya laa. Sy first time kena GDM semasa hamil, skrg sy dah 7 Bulan, due date hujung bulan 7 /2022 ni. Saya kena GDM bulan ni. Saya dah repeat 2 Kali BSP. Masalahnya di sini, Bsp kali pertama ada satu bacaan yg tak normal, bacaan kedua slps sarapan dapat 7.3. (Saya chck bsp setiap 2 jam selepas sarapan). 3 Bacaan yg lain semua normal. Bsp kali kedua pula, semua bacaan normal tp ada satu lagi yg gagal, selepas makan tgh hari, bacaan 7.0mmol. Nak tnya, ibu2 yg ada pengalaman GDM ni, berapa kali kena chck BSP dekat klinik? Adakah setiap minggu ? Dan satu lagi, bacaan gdm yg perlu ubat dan insulin berapa yaa? . Saya stress laa dpt GDM ni, rasanya tak mau makan langsung. Stress memikirkan diri sendirj dengan baby dalam perut tu. Kadang nak makan sangat2 sesuatu, tp bila fikirkan diri ada GDM, hmm. Terima kasih utk jawapan ibu2... #PertamakaliGDM #IbuHamilGDM #GDMsemasahamil

2 Các câu trả lời

sama mcm situasi sy sis..stress sgt bila dpt thu sngkut gdm..tp bcaan bsp sy xpnh lg smpai 7..just 5 ja..lps mkn 6..due sy bln 9 4bln lg nk brslin..smoga dprmudahkn urusan kita nnti sis..bnyk2 bsbar sis..sy skrg amal kn mnum air klapa dn bnykn minum air putih nasi ambik 2 kli shri lbih kn sayur sis..kdg2 tbabas juga sis yelh ssh sbnar ny nk tahan ni lbih2 lg kita tgh mgndungkn risau bby ddlm perut ja..

2y trước

tulah. Kalau ikutkan mesin sy yg saya beli dkt farmasi, tak pernah sampi 7. paling2 pun 6 dan ke bawah. Tapi sy heran sngt, mesin dkt klinik tu boleh sampai 7. ha doi streas sngt

Saya beli mesin sendiri. Review BSP kat KK setiap 2 minggu.

2y trước

BSP yang cucuk jari 4 kali sehari buat setiap 2 minggu. Hari seterusnya jumpa doktor, kira setiap 2 minggu juga la. Kalau lebihkan sayur & protein, dan kurangkan karbohidrat, bacaan akan rendah sikit. Saya kalau makan mee, mesti bacaan naik.