Tanda2 pregnant

Apa tanda2 mengandung yg kamu pnh rasa? #Blmadapengalaman #Tq yg Jawab ya

22 Các câu trả lời

Kalau saya mula2 tu badan letih sangat2, saya suka tidur memanjang, sampai kecoh kat office suami kata saya pregnant, (office suami dekat depan rumah je, sebab duduk dalam kawasan felda)padahal masa tu saya tak tau la pulak sya prgnant, alasan kecoh tu, sbb lama tak nmpak saya sidai baju di luar 🤣, kelaka pun ada. Tapi masa tu seminggu saya due date nak period. Saya kalau nak period memang jenis cramp awal dengan sakit breast, masa tu bagi tau kat hsbnd kata sakit sangat mcm nak pecah breast ni haha (over nau). Sampai la due date period tu, saya balik kmpg naik ets sbb suami tak dapat balik sekali, sepanjang perjalanan tu saya tidur sajaa. hehe, letih sungguh tapi letih apa tak tau. Masa hari period tu, period saya keluar secalit dua macam spotting waktu siang, malam tak ada lngsung berlarutan la smpai 3 hari mcm tu, mak saya paksa saya buat prgnancy test tu, saya degil, mak saya siap kirim dekat adik belikan, dah beli pun saya malas nak buat test, ckp kat mak period tak kluar lagi ni, tggu japp. hahaa. Last2 buat jugak sebab badan sakit sangat, and masa tu kaki saya mcm cramp, sblum ni tak ada pun, test2 terus naik dua line, hampir pekat pulak tu line dia. hahhaa. Tu la tanda dia. Spotting tu berlarutan berapa minggu jugak. Saya pernah bleeding banyak, bleeding dia mcm darah luka, tak ada sebarang ketulan. Terus ke KK dr scan, dah nmpak kantung, janin tak nmpk lagi, Esok Baru nk repeat scan. Doakan saya baik baik saja😊

3y trước

waw,semoga dipermudahkn👏🏻

saya plk rasa cramp perut mcm sengugut sekejap datang sekejap pegi.. breast sakit sgt2.. x pikir byk la.. satu hari tu member tegur., dya ckp "mcm ada ja nie".. tpi memang wktu tu period dh delay dh seminggu.. cerita kt adik.. adik ckp try la cek tgok.. test la kita pown suka².. terus naik double line., pekat giler.. x percaya lgi test lagi pkai clear blue naik lagi double line.. sya still x confident esok pgi tu sya cek lgi pkai clear blue yg digital..tulis pregnant..haritu jgk pegi buat scan awal..rupanya dh baru ada kantung 6w..mgu lepas pegi scan skali lgi utk tgok janin n heartbeat.,alhamdulilah dh ada 9w.. trlari sikit seminggu pdahal kalau ikutkn dh 10w.. tpi doc ckp x perlu risau.. n dh boleh buat buku pink😄

prtama kali tu masa mula2 xtau pregnant. sy igtkn sy ada kanser atau cyst atau bengkak rahim. smpaikan sy pergi wt checkup kt klinik. sakit pingang,sakit ari2 sgt sgt ase cm sakit sengugut yg terlampau. hri2 nges sakit. pastu sy sblm tu mmg ada cek tp ngatif. kt klinik pn ngatif. siap scan lg. mggu kedua suami sy muntah2. pg esknya cmtu sy ase nk buat test pregnancy dpt hadiah kwen. alhmdulilah naik double line tp mash xpercya. hri kdua cek lg postif. hri kelima cmtu curi2 masa g klinik swasta untuk cek btul2. syukur tu hadiah hri jadi sy masa sy cek. nampk kantung dn titik kecil. dktor sahkan hamil normal.

Saya pregnant alhamdulillah selepas ikhtiar IUI. lepas dua hari procedure persenyawaan tu, mmg rasa mengantuk sgt2 dan bdan rasa lesu je. dua minggu lepas pensenyawaan tu tgh hari mmg setiap hari sy wajib akan nap sekejap, lagi satu minggu ke 2 tu sya kerap sembelit. Sy x pernah ada masalah sembelit sblum2 ni. habis tempoh 2 minggu pensenyawaan tu sy test naik 2 line. mula2 tu macam blur, sbb dalam perut x rasa apa2 pun. alhamdulillah. penantian 6 tahun sekarang dah 9 minggu. Doakan sy dipermudahkan urusan sampai kelahiran nnt ya.

3y trước

smga dipermudahkn

kalau sy yg plg obvious mengah x tentu pasal, jalan sikit mengah, bru nk masak potong2 sayur dh mengah, apetah lg tukar cadar mcm nk pengsan rase... hehehe tp mase tu lek je lg, n sy kuat tdo sbb rasa mengah tu jd letih kot asyik nk tdo je... last2 period lewat 5 hari nipple sy perasan nmpk besar n sensitif sgt sakit pun ade bengkak pun ade denyut2 pun ade, last2 rase pelik sgt dgn bdn ni bru la pegi beli test upt tu... trus naik double line dgn terangnya... skrng dh 3 bln lbh 😉

3y trước

semoga dipermudahkn urusan brsalin

Ke tiga tiga anak , tanda pregnant muka sy akan naik jerawat , sebab sy sejenis yg takada jerawat walaupun priod takkan naik jerawat , itu je la sy perasan sebab bila naik jerawat suami akan tegur , kenapa muka banyak jerawat , tapi tak lama dalam seminggu dua , auto g cek dan sah pregnant 😂 risau kalau naik jerawat bukan sebab hormon tapi sebab pregnant 😅😅

3y trước

ta ya☺

kalu saya breast rse skit sgt2 . perut pun sakit mcm nk period . tpi tk period pun. period delay , badan rse letih dan kuat mengantuk rse nk tido je manjang pdahal cukup dh tido. hidung rse mcm sensitif takleh bau busuk. nk dok dekat2 dengan suami pun takleh . mual2 muntah2 . kurang selera makan , sakit pinggang.

saya cuci pinggan yang ada mkanan basi tiber2 mual tu keluar teruk sangat 😂 smpai skrg sya mual2 ..skrg pregnant 2bulan..makan pun tak lagi 😢 mkan benda takde khasiat je bnyk ..sbb taknak makan nasi taknak makan syur ..ayam pun taknak ..ntah apa yg nak 😢

Saya masatu orang office tegur asek makan je tak berhenti, dorang cakap "macam mengandung je kau ni" hahah saya gelak je masatu. Pastu breast sakit sangat and badan akan panas setiap malam tapi tak demam. Tak puas hati cek upt suka suka, terus naik dua line.

pada mulanye suka mkn, setelah tahu hamil mula mual muntah sakit badan, demam sakit pinggang, xde tenaga, mudah sensitive, tak suka bau, xde selera, lemah dan kerap tidur utk trimester pertama kdg tak blh hampiri suami pun ada juga