Wajib tak beli pilis param tepel tu? Yg jenis cream..

Apa fungsi bende² tu ye? Pkai mustajab je boleh tak? Saya rimas pkai yg ori sbb kotor cadar, kotor kain x selesa.. Adik saya suggest guna jenis cream je.. Dlu masa dia pantang dia pkai pilis param jenis cream dapat dr CL dia.. Saya nk pasang CL x mampu, mmg pantang sendiri je nnti.. Berurut pun mungkin 1,atau 2 kali saja, tgok kewangan pd waktu tersebut.. Boleh tak listkan apa bende yg tak wajib buat, maksud nya meminima kan perkara yg x wajib.. Saya jd stress pk soal duit utk berpantang nnti. Sbb list pnjg. Nk kene berurut, beli cream² tu semua, beli mandian herba. Bkn x syg badan sendiri.. tp sy pikir keperluan ank lg penting mcm diapers atau emergency money klu anak sakit.. Selain tu modal utk saya beli bahan masakan dlm pantang, ikan ayam sayur tu semua lebih penting.. Jgn kecam ye.. nak minta pendapat je.. sbb keadaan ekonomi skrg ni semua mahal..

21 Các câu trả lời

Yg sebenarnye x wajib semua2 tu. Sekadar kalau nk memanjakan diri okay lah. Sy lpas bersalin x berurut pun. Sy rasa semak org nk dtg rumah. Padahal masa tu sy tgh sakit luka bawah lg, sakit nipple crack lg, dgn x cukup tido, baby nangis2 lg. So mmg sy x panggil org dtg rumah untuk berurut. Sy lebih focus kpd makanan dan juga berehat. Ada masa sahaja tido dgn baby. Lpas makan pun tido, lpas mandi pun tido. Alhamdulillah badan sy okay saja. Lgpun sy skeptical pasal2 pantang nie. Mostly Asian je yg buat kan. Dalam 2 minggu sy dah boleh drive bw anak sy pergi check up KK. Lpas baby 3 bulan lebih baru sy nk berurut sbb badan penat Sgt n need a break. Awak x perlu pun semua benda tu. Lebih baik beli untuk makanan yg berkhasiat masa lpas bersalin nnt.

tak wajib pun ,tapi org tua2x nak mcm tuh. just skrg zaman moden, boleh beli yg krim je. saya dulu pun pakai jenama ummialya. ada param/pilis/sabun . bab berurut apa semua pun kalau ni takyah takpa, nanti bila2x ada duit kalau rasa nak urut pun boleh, kalau taknak pun takpa. bab mandian herba boleh buat sendiri kalau nak juga. paling penting awak pantang betul2x ,kalau ada alergi makanan, jgn makan okay. lepas tuh jaga diri ,jgn angkat berat, jgn lasak, jgn stress, fokus diri & anak. apa2x minta tolong husband or sapa2x.

Kalau pendapat i la sis..tu semua klu ada duit lebih nk berpantang dgn produk2 tu bru ok nk beli. Klu x i rasa x perlu pun sis. X wajib buat pun mandi herba semua tu. Makan n rehat cukup, jaga luka.. itu je penting. Urut dpt skali 2 pun ok dah tu sis. Jgn stress2 ya. Ramai je ibu2 lepas bersalin xde guna semua tu. Trmasuklah i 😂. Mmg xde rs nk beli or guna pun param pilis tu semua so i x beli.

jgn stress sis. ikut kemampuan. Sy pun xmampu mcm awk. dulu pantang 1st pregnancy sendiri2 jugak. xde CL, xde jamu, pilis apa bagai. berurut pun sendiri2 bljr sendiri buat sendiri. Alhamdulillah rezeki tetap kembali sihat dgn izin Nya. Buatlah setakat mana yg mampu. Benda tu semua hanya utk membantu. Kalau ada duit apa salahnya tp yg menyembuhkan itu semuanya dtg dr Allah

Tak wajib pun semua tu. Sy dlu sekadar ada minyak herbanika nonaroguy tu je. Tu pun klu perlu pakai baru sbb time pantang dlu kena musim panas, rimas nak pakai mcm2. Pastu mandi pun dgn air sejuk biasa je sbb nak mandi air panas mau peluh balik lps mandi. Yang penting jaga makan & jgn stress2 ye ibu in shaa Allah cepat baik bersalin.

1y trước

saya pon mcm ni. beli minyak je. tu pon jarang pakai huhu.

semua tu tak wajib awak. nak buat boleh. tak nak buat pon boleh. kalau nak jaga make sure bukan dlm pantang je. selepas pantang pon awak kena jaga😊, awak makan makanan berkhasiat. makanan seimbang. amalkn suku suku separuh. buat light exercise. boleh follow page fb doctor imelda balchin. doctor ada explain

Tak wajib sis. Saya beli tapi tak pakai langsung. Beli pun sebab bersalin anak pertama dulu pantang kat kampung, ramai yang memerhati. Kena la pakai. Ni yang second pantang sendiri, memang tak pernah berusik benda tu 😂 berurut ke mandi herba segala mak nenek tu semua saya tak pernah buat. Pantang macam tak pantang 🙂

Saya beli yg krim tuu, buat bazir je sebab pakai 3 hari je kulit saya tak tahan. Kulit sy sensitif. Hari ke-5 bersalin gi klinik sebab tidur garu2 perut & pedih panas perit sangat2. Menyusahkan. Awak beli je krim mustajab hijau tu. Boleh sapu perut, peha, belakang & dahi elok je.

Betul la tu sis. baik berhabis duit untuk makanan dalam pantang nanti. Sy dlm pantang x mkn jamu². Berurut pun takut sbb czer. Sy beli losyen mustajab je buat sapu betis pinggang, bahu. suami je urut

saya tak pakai pun tu semua. saya pakai bengkung sapu mustajab panas je. manjakani, kunyit je minum. makanan pantang mcm biasa. alhamdulillah okay je sis. banyakkan makan sawi, buah oren utk luka jahit