Makan ubat Maltofer untuk naikkan HB

Anyone mummy yg makan ubat hb MALTOFER SYRUP? Boleh share tak cara pemakanan ubat nie yg berkesan. Sama ada selepas makan atau semasa perut kosong? Terima kasih

35 Các câu trả lời

Klu yg maltofer tablet mmg sy tgh amalkn skrg.. dsbbkn hb sy low, doc suruh amik 3 bji skali mkn.. sy kunyah camtu je sbb sedap.cara pengmbilan slps mkn.. doc ckp x perlu tggu smp 2 jam.. da abis mkn pape blh trus mkn ubat ni.tp klu sy lps mkn pape, jarakkn skjap dlm 30 min bru sy kunyah ubat tu.. yg jenis syrup x pasti plakla mcm mna pengambilannya.tp sblm consume sebaiknya tny doc dlu..

1y trước

ubat

Sebelum ni saya adalah ambil zincofer yang merah tu, tapi pening dan mual-mual. Pastu akak ambil maltofer. Yang rasa cekelat tu. Cara makan dia kemam je kasi hancur dalam mulut. Takde penangan apa-apa lepas makan ubat tu. Tapi, bila checkup. Hb mendadak turun. Sampai 9. Terus kena ambik darah untuk test anemia. huhu

4y trước

Hi, boleh saya tanya selepas awak ambik darah tu apa keputusan nya?

Kalau saya pula, cara makan ubat maltofer adalah dua biji sehari sebelum sarapan pagi. Pastu elakkan makan bersama ubatan yang mengurangkan asid perut. Ubatan seperti antacid boleh mengurangkan asid perut, akan mengganggu penyerapan iron. Cuba elakkan untuk diambil bersama.

cara makan ubat maltofer ialah sebelum makan sis. saya kemam je.. tapi ada effecr dia, kalau saya makan ni buat najis hitam n keras sebab dia lebih ion so untuk orang yang kurang ion je. 1st trimester SH takda selera makan, air mineral pun tak boleh minum sebab tekak pahit.

sis amek 10ml (maltofer syrup 10mg iron/ml) kalau 10ml sama dgn 100mg iron sama dgn sebiji maltofer tablet.. lepas makan pun boleh..jgn mkn bersama makanan tinggi calcium mcm susu.. makan bersama mknan tinggi kandungan vitamin c untuk penyerapan zat besi yg lebih baik..

1-2jam..sebelum@selepas makan. Utk lagi berkesan, banyakkan makan skali dengan buah-buahan/sayur..tggi dgn vit C. Maltofer nk naikkan HB, so elakkan makanan/minuman yg berkafein tinggi mcm kopi/teh. Boleh halang penyerapan iron..nnti sia² je klo xjaga yg ni

1y trước

sy makan maltofer sllunya 2jam slpas makan malam dan sebelum tidur. tp hb sy ttap low

Boleh tgk kt shopee/lazada murah skit. Rasa haritu beli rm80 lebih utk 3 kotak ada 90 tabs. Better ambk 2 bjik shari utk naikkan hb. Tabletnya kecik n boleh kunyah n perisa coklat https://shopee.com.my/product/40377106/1772199377?smtt=0.0.9 Ni dlm rm25 skotak

5y trước

Ikut je nk ambk skaligus ke x. Ats diri la. Sbb sy try mkn sbjik hb statik la x turun. Pstu mkn 2 bjik baru naik

Waktu yang dicadangkan cara pengambilan malttofer ni adalah 1 jam sebelum makan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak boleh tahan dengan kesan sampingan seperti sakit, perut, muntah dan loya, boleh alas perut dulu sebelum makan iron supplement

cara makan maltofer ialah dengan kemam/kunyah je setiap pagi sebelum sarapan. Rasa ala2 coklat gitu. Satu tablet dah ada folic acid, ion, hydroxide polymaltose so kalau dapat ni jangan terkejut kenapa Dr tak bagi 2 3 pil macam orang lain.

Sebelum nak ambil ubat ni, adalah lebih baik awak tanya terlebih dahulu pharmacist atau doktor yang bagi psl cara makan ubat maltofer. Sebab setahu saya ada yang kena makan sebiji jer satu hari and ada juga kena ambil dua biji sehari