kanak2 umur 1tahun

Anak sya umo 1tahun tpi cuma pandai sebut ibu dgn air...mcam mane NK ajar supaya anak boleh cpt bercakap?sya anak first xtahu sgt..

14 Các câu trả lời

Umur 1 tahun awal lg...tp xpe sis bole try dr skrg...kena bykkan berckp pd dia...ulang ayat yg sllu kita gunakan tiap hari, bnda apa dia suka,..buat aktiviti jgk sama2 ngn dia mcm main masak2 sambil berckp misalnya "adik nk mkn apa?ermm sedapnya...sis blh follow fb Aishah Kassim...dia ada ajar cara berkomunikasi ngn ank, aktiviti yg sesuai utk tingkatkan percakapan ank...slmt mencuba..

Sis kena sllu bckp dgn dia ..bykkan vocab tunjuk flash card pd dia..n yg paling penting jauhkan gajet . Gajet yg buat anak jd xnk bckp sbb mata focus kt animasi bgerak dgn warna2 menarik.. Sis klu housewife blh cuba buat aktiviti dgn dia guna brg2 terpakai je.. Boleh tgk youtube..tp kena selau tukar2 aktiviti. budak cpt bosan..

1 tahun 1 perkataan kira ok la tu... 2 tahun dah boleh sambung 2 perkataan yg bermakna... 3 tahun 3 perkataan bermakna.. Ada saya baca artikel ni.. Utk tgk anak speech delay Ke tak... Yg penting banyak bercakap dengan dia... Ajar cakap depan cermin... Sebab dia akan tengok gerak bibir kita bila kita bercakap...

anak sy lmbt bercakap. dekat 3tahun bru pndai sebut umi ayah. skrg dah nak masuk 4 tahun baru bnyk dia cakap. dia belajar sbut bnyk perkataan. walaupun x jelas sgt tp dia cuba. dan suka ulang apa yg sy ckp dekat dia. cntoh bila sy marah dia sloroh sy. haha..

5y trước

rklain klinik, lain cara drg. hihi. kat sini hri tu nurse ckp nak bawa jmpa pakar unur 3tahun. tp x jadi. sbb ank sy dah pndai sbut prkataan sblum umur 3tahun

Saya selalu berbual dengan anak, kadang cerita pasal apa yang saya buat seharian. Kemudian saya akan tanya apa dia buat seharian, dia main apa, makan apa, hari2 macamtu. Anak skg umur 2tahun 11bulan ckp dah mcm org besar😂

Sis kena selalu berbual dgn ank..in shaa Allah anak akn cpt bercakap .serta selalu sebut suku kata supaya ia mudah sebut

Ank gugurl kita 1.7bln pandai sebut didy, nma abg dia sisi (Jise)and inik (nenek) yg selebihnya menjerit😂😂😂😂

5y trước

😂 mommy x pandai dia panggil tp dia rapat dgn mommy kalau minta angkat mmg mommy jd pilihan,😅 bab merajuk jgn sikit merajuk bgi apa pun pakai pujuk mmg terbang😅😅

1 tahun awal sgt. Boleh ckp air pun kira ok sgt tu. Anak sgt sebut paiii je heheheh utk high 5. 😆

Try buka buku ajar anak ikot...pastu hari2 ajar anak borak...mungkin blh buat ank cpt bercakap

Rasa nye kalau baru setahun dah pandai sebutan jelas camtu kira bersyukur sgt dah tu....