Taska vs Pengasuh

Anak sya skrg di taska umur 9 bln. Tpi taska kata baby taknak minum susu dan tak minum air lgsg. Pdhal dkt rumah ok je bila bagi. Tak sure sama ade tak dibancuh so dia tak minum ataupun dia memang taknak minum. Cuma makan je. Baby tak tahan minum air biasa jadi sya provide air mineral utk tcer bancuhkan susu tapi tak pernah luak pn air tu hari² bwk balik. Dan hari kedua hnta taska kpala baby lebam sbb jatuh mse mandi. Hari ketiga baby demam tapi takde muntah² dan dah cek hospital semua ok. Skrg sya dilema sama ada nak teruskan hnta taska atau better cari pengasuh sbb maybe baby prlukan one to one tak boleh rmai² mcm dkt taska.#firstmom #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Macam ni awak. Ni ikut pengalaman sy lah ya untuk dua2 anak sy. And paling baru anak kedua sy yg baru je hantar daycare. Pengasuh / taska ada pros and cons dia. Tapi persamaan dia kalau jumpa baik, maka baik lah dia. Kalau yg kerja tak ikhlas maka tak terjaga la anak kita. Ikut instinct awk. Kalau awk rasa ada yg tak kena, cepat2 investigate and kalau apa yg awk jumpa tu, membahayakan anak, angkat kaki cepat2. Dalam hal ni anak awk tak minum and itu tak elok sbb nanti sembelit lah dia. Tak pasti betul ke tak apa diorg cakap tu so awk kena siasat sendiri. Kdg2 anak perangai lain dkt rumah and dkt stranger tp pada sy tu bukan alasan utk tak cuba pujuk baby minum. Kalau tak luak pun air tu maknanya dia tak cuba lah buat utk anak pun. Kan? Ank 2nd sy memula hantar pengasuh. Rasa positive masa interview. Tapi tak pujuk anak sy minum susu, letak dalam buai pakai motor laju sampai max, biar dia tidur 5 jam tak menyusu, tak tukar lampin anak sehari dan ada hati nak menipu. Last2 sy tahan 2 hari je lepastu hantar daycare. Diorg update tiap2 hari, berak pun bgtau. Jd taska / pengasuh sama je sis. Takde yg blh jaga mcm anak sendiri. Yg penting dengar betul2 instinct awak. Semoga awk jumpa yg serasi dgn awk dan anak ya.

8mo trước

Kat situ pun dh silap taska awk tu kalau awk dah instruct dia bancuh air mineral saja tp bagi air biasa. What if anak awk ada allergic reaction ke apa? Better cari baru kalau awk tk sedap hati sis. 🫶

betul.. kalau ada rs tak kena boleh terus tukar tempat. sbb duit boleh dicari, anak ni tiada ganti