Susu badan kenyang atau tidak

Anak sy skrg baru 1 bulan, minum susu bf + fm jugak. Saya plan nak full bf anak lepas ni tp sy tak konfiden anak sy kenyang dgn susu dada sy. Sy takut anak sy x kenyang sbb dia selalu nangis 1/2 jam atau sejam lepas menyusu.. sy nak tanya mommy2 semua mcm mana nak tahu yg anak kita kenyang dgn susu dada kita ye?dan mcm mana nak tau susu kita cukup utk anak? #firatimemom #1month

3 Các câu trả lời

sy anak mix fm.. 39hari campur fm. lepas tu fully bf, sampai now dh nk 1y10m ni masih bf. anak masuk 1m dia dpt discharged jaundice, sy nekad nk stop fm. lepas je dh tk kuning tu sy mulakn dgn mlm fully dbf, siang sekali dua fm tu pun 1oz je. siap timbang jgk pampers anak pastu catat. makin kurang fm anak kencing tetap byk, berat badan pun tetap naik. pastu confident je stop terus fm. berat masih naik elok. pastu mmg bye terus fm. selain dr sbb dh elok jaundice, anak sy start toak botol, fm biar meleleh2 je tk kisah sgt, ni ebm yg penat2 ibu pam tu dia tkmau telan. itu yg lg cepat confident nk fully bf je. senang tk penat pam, handle ebm.. btw sy housewife. point utama dia, cek kencing berak anak, cek berat anak. if ok je then tkde masalah kecukupan susu. nangis tu plk mmg cara baby berkomuniskasi. jd kita yg kena belajar bezakan nangis lapar nangis ngantuk nangis tk selesa perut

5mo trước

puan duk dgn anak selalu ke tak ye? if keluar kerja pisah dgn anak nanti, selain bf pam la jgk, try + pam malam @ awal pagi biasanya masatu hormon prolaktin kita tgh tinggi. or sbb puan mmg nk kembali bf je kan, ganti la fm tu dgn ebm.. tu baby puan baru 1m, mmg tengah menyusu kuat kan 1jam 2jam sekali.. sy dulu siap rekod catat pukul brp anak nyusu. sbb rasa baaaaru td nyusu kan tkkan lapar lg, penat la, tp bila catat tengok jam rupanya timing dia, kita yg duk rasa kejap padahal dh lama cukup masa dia kena makan...pastu dah tk jd penat sbb mindset betul selagi tambah fm biasanya mmg jd tak cukup lah bf je. silap2 blh jd anak bergantung kat fm terus hisap B kejap stop meragam mak pun bg fm.. botol ni tonggeng terus dapat susu, bf ni baby kena kemahiran sucking, penatttt nak dapatkan susu. ada yg senang knp nk penatkan diri. haa gitu. btw semoga kuat & sabar ya mommy. journey penyusuan bkn mommy sorg, kena pakat dgn husband 💕 lalui sama2

tiada sukatan yg tepat untuk brpee bnyak susu bdan yg ckup bby minun.. takpe sis jgn risau jgn stress2 kalau dia x puas susu bdan , bagi je susu formula tkde mslah jnji anak kita kenyang .. syee pon gitu bf + fm . jnji ank knyg cukup