Anak 5 bulan sembelit

Anak sembelit dah nak masuk 2 hari ni . Selalunya setiap hari dia akan berak 4-5 kali sehari . Dia direct breastfeeding tapi kadang bila dia kerap nyusu ada campur dgn susu formula sikit dlm 2oz tapi sgt jarang . Taktahu nak buat apa bila dia tak berak 😭 ni dia dah nangis nak berak tapi najis dia keluar sikit sikit lepas tu pejal keadaan najis tu . Tolong saya bagi apa aa saranan . Saya dah urut , dah tuam perut masih tak lancar lagi sembelit dia . Boleh ke saya bagi air masak umur mcm ni ? #firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

2 Các câu trả lời

ank sy pun 5 bulan 10 hari. sy dah bagi dia mkn bubur nasi, puri buah dan air masak. alhamdulillah perut dia ok. kalau dia kembung atau sembelit sy urut tapak kaki, betis dan perut dia alhamdulillah dia jd lawas je kentut dan berak. sis cuba la buat.

Sy takut mgkin susu formula tu mgkin tk sesuai dgn dia sis . Mungkin lah . Cuba smggu tu direct @ bg susu bdn aje (dlm botol), tgk keadaan taik n berak dia cemana . Klaw okay semula tu, mknanya susu formula tu lah yg tk sesuai dgn dia