Badan baby 1 tahun tiba2 panas

Hi, anak saya umur 1 tahun 2 bulan. Kemarin anak saya tiba2 shj badan jadi panas. Pagi tu elok shj. Kebetulan kami berada di luar kawasan melawat saudara, jadi alat check suhu saya x bawa. Bila badan dia semakin panas saya terus bawa ke klinik, tp bila di klinik check suhu badan dia normal sahaja, dan diberi ubat demam. Tapi bila balik bagi ubat apa semua badan dia semakin panas jadi saya mandikan dia, awal2 tu ok lagi makan minum menyusu semua. Selepas 6 jam saya ubat kali kedua. Dan saya buka baju n seluar tinggai pampers shj. Dlm tempoh tu juga baby saya mcm menggigil sedikit. Saya tak tahu nak buat apa, saya mandikan dia sbb dia menggigil tp badannya panas. Yg suami marah saya sbb mandikan dia, dia kata anak tu sejuk dlm sbb tu menggigil. Tp luaran dia panas. Sepanjang mlm saya x lena tidur perhatikan baby takut dia jadi apa2 sampai pagi alhamdulillah badan baby semakin ok. Dan ini first time baby saya demam yg x aktif, sbb tu saya jadi blank tak tahu nak buat apa. Sbb demam2 yg sebelum ni semua dia aktif sahaja. Alhamdulillah ptg ni dia semakin aktif cuma masih merap sedikit x nak ke org lain mcm abah, tok n tokwan dia. Nak saya sahaja. Ada tips tak apa yg perlu saya buat jika selepas ini perkara seperti baby demam menggigil ni berulang? #ingintahu #SeriusTanya #bantujawab #firstmom #bantusharing #Sharing_dong_Bund

2 Các câu trả lời

Kadang2 sebab gigi kot sis. Anak kita sebaya, sy pernah kena mcm ni jg. Tiba2 malam tu demam panas, sy lap2 bdn, dahi dia dgn air suam. Memang sy tak tidur mlm sbb nak pantau suhu dia. Lepastu esok pagi ok dah. Cuma kalau suhu naik sampai 38 keatas kena cpt bawa kecemasan, supaya Dr boleh masukkan ubat melalui bontot. Tu cara cpt nak turunkan suhu anak. Klu suhu tinggi sgt boleh kena sawan kata Dr, & sekali dah kena sawan tu dia akan berulang2 kena. Huhu

sis klau nk mandikan bb y tengah demam jgn terus dgn air sejuk sbb xnk badan bb terus terkejut.blh lap2 dlu badan anak dgn kain basah pastu klau nk mandikan mula dari kaki dahulu

4mo trước

Tq tips, sya x ingat dah saya bagi mandi dia mcm mana, sya terlampau gelabah masa tu,