usia baby meniarap

anak saya lelaki now 4bln lebih 25/1 ni cukup 5bln.berat dia last checkup 4bln haritu dh 7.45kg tp dia masih belum pandai meniarap sendiri. dy blh angkat kepala kalau sy bantu dy meniarap so sy fikir dy xblh meniarap sndri maybe sbb berat bdn tp dlm masa yg sama sy risau tgk anak org byk yg dh blh meniarap 😌 maaf ni ank pertama sy so sy tak berapa tahu bab mcmni sorry 🙏🏻 #pleasehelp

1 Trả lời

sbg mak, support baby klu masih x boleh meniarap. ambil masa juga baby akan pandai sendiri. sy pun 1st mom. baby boy juga berat 7.7kg. da nak masuk 5bulan. tak perlu tergesa gesa sbb baby org lain da pandai. luangkan masa buat tummy time atau ajar baby mgiring. lepastu biar baby meniarap sendiri. pantau baby kalau salah teknik. baby ni pandai je nak meniarap cuma tgn or kaki salah teknik. kalau sy, nampak baby sy nak meniarap..sy kasi biar je..lepastu cek tgn dia.. betul ke atau tak.. kalau salah, betulkan balik.. kepala baby terangkat or tak, kena support.. cuba bermain dgn dia.. panggil nama dia.. nampak baby sy cm penat or nak nangis, sy terus angkat dia. then puji baby sendiri, "well done". kalau baby sy nak buat balik, sy kasi biar je. buat mana yg mampu.