Anak xnaik berat ..

Anak saya full menyusu badan , makan 3kali sehari main meals habis , kadang2 xhabis , snacking saya bagi potato goreng , kuih , kadang bagi buah , keropok beras .. dia makan tapi dia kurus .. 11 month dalam 8kg je .. saya risau .. masuk umur 1tahun nanti saya nak bagi susu full cream yg fearnleaf tu sebab baca feedback bagus untuk naikkan berat badan .. nak bagi mcm mana ya . Berapa kali sehari kena bagi ? Susu badan kena stop ke cam mana .. boleh someone komen x . Saya housewife bab makan anak memang saya jaga sendiri .. tapi ni anak sulung so xde pengalaman .. boleh tolong x ? #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #ingintahu

4 Các câu trả lời

anak kita sebaya, tapi masa saya timbang berat 10bulan baru 7.6kg , anak saya pun jenis tak makan sangat, paling byk 4suap je. saya masak itu ini, letak cheese, susu fc, unsalted butter utk bagi naikkan ,tapi tuh la, susah juga. n skrg saya redha je, janji dia menyusu kuat, lagipun bila kira berat/tinggi dia still dalam graf, bmi pun okay. n dia lahir pun kecik 2.14kg, tambah parent jenis kecij ,so saya ignore je ,asal makan minum, tidur semua okay sudah. bab myusu, kalau bole myusu la sampai 2y. lagipun bila dia da setahun nanti tak kerap sgt myusu sama. apa pun, awak jgn stress yaa, enjoy je. janji graf anak elok ,misi/doktor tak kata apa, anak sihat, aktif dah. jgn dilayan org cakap anak kita kecik ke, taknak makan ke apa, nanti kita yg stress n bila kita memaksa anak makan, takut anak jadi fobia n rasa time makan tuh time yg tak best n terpaksa ..

Terukan susu bdn sampai 2 tahun if sis mampu. Cukupkan tidur dia waktu siang and malam. Kdg baby tkda masalah tpi berat susah sikit nak naik maybe sbb jenis bertubuh kecil. Sis try buat menu yg tambah berat bdn, tgk dkt tiktok. Susu bdn bagi je bila dia nak . Jgn stres ya sis nanti susu drop pulak. Moga Allah permudah urusan sis besarkan anak. Asalkan dia lalu makan and susu inshallah dia ok. Teruskan usaha sis ya. You are a good mom🥰🥰

Sis cubakan bagi baby cheese, susu , bubur nasi dgn broccoli ayam ikan... bagi anak cukup tidur .. I follow this method juga , my baby 13.5kg (11 bulan). Tapi memang Dia susah minum susu. biasa bagi Dia bubur dgn air masak lebih...

Tak payah stop bf pn. Bg je selang2 ke. Anak kena cukup tidur. Bg nap petang tu 2 jam mcm tu. Mlm bg tidur on time. Tidur tu penting ✌🏻