Baby makan garam ajinomoto

Anak saya duk dgn nenek dia mengasuh time saya gi keje . Kalau saya cuti mmgla kawal makan kan mcm xbgi garam gula tapi nenek dia buat sup atau makanan lain letak garam n ajinomoto .. bahaya ke untuk baby saya umur setahun ? Saya baru start keje masa anak umur setahun . Kiranya dah sebulan makan macamtu . Nenek dia kata xpe makan macamtu tengok anak dia elok je membesar dia kata

2 Các câu trả lời

Masih bahaya sebab umur setahun tak boleh diberikan MSG lagi. Gula dan garam tu boleh bagi tapi dalam kuantiti yang terkawal. Saya cadangkan awak masak dan sediakan siap2 makanan untuk anak awak sebelum pergi kerja. Pesan kat mak, bagi makanan yang awak dah sediakan. Explain baik2 kat mak awak yang awak memang plan dan jaga diet pemakanan anak. Bagitahu mak belum sampai masanya lagi untuk anak makan macam tu sebab baru umur setahun. Saya pun working mom. Dari anak saya mula makan sampai sekarang dah 1y++ memang saya yang akan bekalkan makanan anak. Saya masak siap2. Jadi mudah kan pengasuh dan nenek (ada hari nenek yang jaga).

ikotkan x elok la sebenarnya. tp saya pon anak da umo setahun da mkn sama mcm saya mkn means da cmpur la gram, aji n gula tu. bwh setahun saya btoi2 control. bnda ni atas sis. kalo sis x suka cara nnek sis, next time sis sediakan mknn tuk ank sis teros. bab anak ni kita kena tegas kalo rasa nk ikot cara kita. if x just layan je la. tp so far anak saya alhamdulillah sihat je. tp saya xgalakkn la. pape pon atas sis juga

8mo trước

Kita sama. Memang kalau ikutkan tak elok. Tapi lepas setahun anak dah taknak makan makanan yang takde rasa sangat. Jenuh fikir nak masak apa lagi untuk dia. Last2 bagi je makanan family. Elok dia makan. Kadang beli je makanan luar bagi dia. Memang tak elok tapi pada saya asalkan anak makan. Tak menggalakkan tauu and sis tt boleh fikir sendiri mana yang terbaik untuk anak2 sis. Lagi 1 kalau sis tak suka nenek dia buat macamtu, why not sis masak dulu untuk anak sebelum gi kerja. ☺️