Duduk atau merangkak

Anak saya dah 7 bulan lebih....berat die baru 6.4kg je....makan dah 3 kali sehari ,itu Pon paksa makan...susah betul suruh makan.....susu lebih banyak sekarang....tapi berat sikit sangat naik....lepas tu....sampai sekarang die masih tak pandai duduk....atau Pon merangkak....hanye berguling je....ade ape2 tip tak untuk selera makan anak dan masalah duduk atau merangkak??

2 Các câu trả lời

cuba sis letak minyak sikit dlm bubur anak atau butter unsalted,ni bole gemukkan bdn bby.. sblm bby mkn,cuba dulu elak bgi susu bdn sbb itu yg bt dia xda selera mkn. air pun jgn. air klu bole jgn trlalu bnyk dia minum sbb air bole bt baby kurus. then klu dia ada minum susu fm,cuba buat tiap 6jam bgi dia minum utk naikkan berat bby jga.. bila baby mkn,cuma sis sj faham n bole bina suasana yg dia suka masa mkn. klu mmg dia jenis tgk tv,sis bt mcmtu ja. cuma bila mkn. klu dia jenis nk pegang ssuatu,bgi sj yg kecil2. klu sis rasa selesa mkn kn anak d bilik,bt sj. jgn kisah apa org ckp. sis pasang lagu atau rajin alih perhatian dia suruh tgk cicak atau bawa cerita gitu. mungkin mmg penat bercakaplah tp klu dia ada respon yg bgus,teruskan sj. sbb anak happy n suka mkn bila ibu tidak mudah mengeluh. jgn tertekan ya ibu. sbb anak bole rasa perasaan kita. cuba bt d bilik n buat semua aktiviti dgn anak lebih rapat. buat masa kita dgn anak,buat tummy time spya anak rasa seronok latih bdn dia. mgkin sis lagi selesa d bilik. sy bt d bilik atau tmpt yg selesa baru anak pun tenang 🥰 abaikan apa org ckp ya..

1y trước

nanti klu ibu buat apa2 utk anak,jgn risau dan rasa diri lambat ya.. sis releks sj dn fokus bina suasana yg sis suka bila mengurus baby🥰

Sama baby saya 7month+ berguling guling kanan kiri pandai.. Merangkak blum..baby saya pn mmg sejenis susu xbanyak sekali 4-5kali je kdg kene paksa minum susu..kalau bab mkn biasa je sebab dy xsuka susu jadi mkn pn pandai dy pilih xsuka yg rasa susu😅