ruam bontot

Anak saya baru lahir 15hari. Dia kerap berak saya kerap jugak tukar pempers tapi kenapa jadi teruk mcm nie ye.. mula2 saya ingt cuma ruam biasa je.. tapi lama2 Makin teruk smpai berdarah kulit bontotnya.. ada sesiapa penah laluinya Dan mcm mana nak sembuhkan ye..

ruam bontot
34 Các câu trả lời

kesian nya.. anak sy pun ruam tpi dleher dan lengan.. bontot hampir jd merah.. jd sy tukar masa cuci bontot nya pakai tisu kering dengan air biasa.. air tu letak dlm bekas spray senang nk sembur.. dan lap pakai tisu kering je.. kalau amalkan slalu pakai tisu basah takut makin merah kulit anak tu nnt.. lepas tu tapis tepung ubi dan sangai atas kuali.. dan sejuk boleh laa isi dlm Tupperware lepas cuci bontot anak tu.. boleh laa sapukan tepung.. insyaAllah jadi..

Saya pun aritu tibe2 baby 6bulan jadi mcm ni. Masa tu tuka pampers lain sbb pampers yg baby biasa pakai susah jumpa di kedai. Dgn time PKP, beli standby yg lain dulu takut xcukup pampers. Pastu kulit baby jadi cmni. Saya bg pakai krim dan kerap tukar pampers. Ambil masa beberapa hari jugak la nak elok. Lepas tu berbekas sikit kat punggung tu walaupun dah x melecet

4y trước

Boleh sapu krim zinc oxide pada kulit yg merah2 . Krim ini boleh didapati di kedai2 farmasi berhampiran. 👍🏻☺️

bby sya pernah mcm ni, nurse ada ckap mybe pmpers atau wet tissue yg tak ngan kulit bby. lpas tu saya tukar wet tisu dgn brand lain, kulit bby terus pulih. tapi saya ada sapu cream juga la dr klinik. dan smpai skrg tak ada lagi dtg ruam tu.

Kalau boleh stop dulu pakai pampers, pakai kan lampin..tiap kali anak berak/kencing kena cpt2 tukar. Guna air, lap2 dgn kain bersih utk cuci lps tu sapukn cream bepathen.. InsyaAllah kurang ruam.anak sy tgh alaminya skrg

Jangan guna wipe tissue guna direct air. Cuba juga tukar guna lampin pakai buang yg lain, Anak saya dulu masa dalam hari teruk juga lepas guna air tak jadi dah. Saya sapu mustella nappy lotion.

Kurangkan pakai wipes bila lap baby.boleh ganti dgn kapas dan air utk lap.semua anak sy masa baru lahir smpi la abis pantang akan buat mcm tu walaupun ad wipes standby.kapas lebih lembut dari wipes

4y trước

Betul tu sis👍

1. Cuci guna air bersih setiao kali tukar pampers. 2. Keringkan dgn tepuk2 guna kain, bukan gosok. 3. Sapu sudocream 4. Kalau masih teruk, boleh consider tukar pampers brand lain.

Mgkin dia allergik dgn pampers N tisu basah bayi tu kot.. Sbb ank sy dulu pun pernah kna mcm nie. Sekali tukar pampers ok sda... Sy pakai pampers huggies n tisu basah huggies..

Doc pakar kanak2 pesan jgn kerap sgt pakai bby wipe tu.. Kalau boleh basoh pakai air.. Dekat singki pon xpe sebb bby wipe boleh mnyebabkan radang kulit pada bayi.

Ank sy pon mcmni..sbb kerap berak n kne cpt2 tukar pamper klo x nti jd mcmni la..sy gna krim bepanthen letak byk sikit.pastu jgn gne wipe tissue basuh gne air