Anak suka campak barang

Anak perempuan umur 2tahun 9bulan sangat menguji kesabaran. Bila tak dapat apa dia nak mesti mengamuk lepastu campak barang yang ada kat tangan dia. Saya bukan jenis yang sabar orangnya. Risau kalau saya mengamuk sebab susah sangat nak tahan diri dari marah anak. Dah try pukul tangan pun sama jugak mesti nanti buat lagi. Dia nangis menjerit2 kalau ada yang tak puas hati. Anak normal, dah boleh cakap, ajak borak pandai. Tak suka kalau dia memukul2 #SeriusTanya #bantujawab #firstmom

4 Các câu trả lời

sama dengan anak saya.. 1 tahun 11 bulan,boy...bila datang tantrum..suka campak barang,lepas tu suruh kita ambik..mmg tak kan ambik la..saya suruh dia ambik sambil cakap bukan ibu yg baling,adik yg baling,adik la kena ambik,pandai pula dia pi ambik..cuma bab suka pukul ja tak tahu dah nak buat mcm mana,dah larang,ckp baik2,ckp tinggi suara sikit,pukul balik pelan2 tangan yg dia pukul tu semua dah buat...tapi x jalan2,pening nak buat mcm mana dah...tanam dalam hati,mungkin anak sekarang dalam fasa tantrum utk belajar kawal emosi dia...ibu pun kena belajar sabar banyak..pelan2 larang yg mana salah, puji yg mana betul..

normal, sebabnya mereka masih xreti nk kawal perasaan tu.. bg dia masa , incase kalau tantrums atau mengamuk bagi dia peluang utk melepaskan nya. Tgk situasi nya. kalau melarat hug dia, usap blkng dia.. anak ni ada peel nya, kita pujuk gini tak jln sgt , so ubah cara pujuk.. pengalaman anak sy yg sulung mcm Gini... alhamdulillah makin meningkat usia, kita slow talk dia akan berubah perlahan, cuma kita kena SABAR jgn bahas dia mcm tu okay 🥰

bila dia campak tuh awak ada respons tak?, kalau yaa, cuba try ignore time dia tantrum, sbb mmg ada budak mcm tuh bila tak dpt apa yg dia nak, anak saya ni pun sama. amik masa kejap n then pujuk, peluk dia, ckp kt dia semua n bgtau tak bole baling. anak saya beza setahun , tapi saya buat mcm tuh la n saya akan suruh dia amik n bagi elok juga kt saya ,lama dia bole buat even kadang jadi.

normal, anak saya pun macam tu. umur macam ni masih kurang mahir nak kawal emosi. anak saya kalau tantrum, mula2 saya tak tunjuk apa apa recation, saya akan tengok je, pastu baru cuba pujuk dia. bila dia nampak dah relax, baru saya tegur perbuatan tu salah, dan takboleh buat macam tu. tak dinafikan, ada masa memang rasa nak mengamuk marah je, tapi cuba la untuk control sebaiknya.