Luahan hati 🥲

Alahan agak teruk 1st tri. Berat badan turun 5kg. Pasta noodle telur bubur sup2 sayur2 benda bertumis berkuah susu cheese smua tak blh makan. Makan nasi sikit dgn ayam goreng n sambal. Alhamdulillah blh mkn nasi tp nnti muntah balik. Buah pun. Bloated angin gastrik smua kacau bilau. Tido pun susah. Waktu week 12 n 13. Muntah berkurangan. Rasa lega sgt2. Ni week 14 kembali semua episod perut x selesa dan muntah. Kepala sakit sgt2. Mmg normal ke mcm ni? Ingat da lepas stage alahan rupanya tak. Baru 3 hari start makan obimin plus. #bantusharing

1 Trả lời

Tak tahu la nak kata normal ke apa tapi saya pun mmg alahan teruk sepanjang pregnant. 1st trimester saya hanya boleh makan buah, susu anmum/similac, yogurt, salad. Nasi takleh makan lansung sampai la bersalin. Benda bergoreng, tumis, roti, biskut ke apa pun tak boleh. Mmg seksa. Masuk 2nd trimester baru boleh makan laksa. Berminggu jugak makan laksa, asam laksa, laksa nyonya, ipoh hor fun pun boleh. Sbb yg bertumis semua masih tak boleh. Sup pun kena jenis chinese soup yg rebus je semua. So apa pun kena rebus/steam je boleh. Nak tak nak mmg kena try test apa yg kena dgn tekak. Mmg akan byk muntah sbb tak tahu apa yg kena dgn tekak. Masuk trimester 3 baru boleh makan benda grill. Tu pun kalau hangit sikit saya muntah jugak. Entah la. Syukur la baby keluar sihat je 😂 maybe sebab tak makan benda berminyak n semua yg sihat sihat so dia pun sihat sekali haha

1y trước

allahu sampai 3rd tri masih ada masalah muntah. alhamdulillah smua sihat. xpe saya cuba jadi kuat demi baby. 8 thn tunggu saat ni