Perlu berpantang ke jika gugur 7 minggu ?

Any advice or experience? Saya first time gugur dan anak pertama. Janin masih di rahim perlu tunggu 2 minggu untuk gugur sendiri. Jika tidak perlu corek di hospital. Jadi perlu berpantang bila ya? Atau tidak perlu?

14 Các câu trả lời

sy keguguran 3x. semua 9-10 weeks. pantang selama 2 minggu. lepas tu teruskan jaga pemakanan then buat jgk senaman2 ringan. berurut pun just bahagian tgn, belakang dgn kaki je. perut x usik. sbb doc xkasi usik area perut. sy dh pernah berurut dlu masa 1st gugur. last2 perut mcm bengkak. sakit dri pinggang smpai ke tumit kaki. so xberani. smpai la dh bersalin skrg(pregnant kali ke 4). just jaga pemakanan and buat senaman jelah.

Kalau awak kena D&C pantang lepas proses D&C kalau selama 2 week. Berurut. Pantang bersama 1 bulan. Merancang semula preggy lepas 6 bulan. Semoga awak kuat ye. Saya baru lepas keguguran second baby bulan 8. Blighted ovum. And kena cuci. Sebab tak keluar habis, now dapat rezeki lagi preggy. Insyallah ada rezeki awak lepas ni. Jangan putus asa.

Sy pun dnc ank pertama sbab baby xkluar. Dlm msa 2 minggu. Selepas dnc sy berpantang selama darah nifas turun (3 minggu darah nifas sy). Lps sebln, sy bersenam, stabilkan emosi, mkn mcm2 bgi berat naik (msa berpantang berat bdn sy turun mendadak). Selepas 2 bln sy p berurut n p holiday. Selepas 3 bln sy prgnant blik.

saya pantang sebulan mcm org beranak pantang. gugur 8week. turun sniri. berurut 3hari. sbb nk kuatkan badan...klu gugur org tua2 ckp bdn kita xsihat,rahim tak kuat. jd pantamg tuk kuatkan badan balik

saya pun aritu berpantang 2 mggu sis..pakai penutup rambut..stoking dan bebaju panjang...nurse pun cakap kena bepantang mcm orang yg dah branak🤗🤗

pengalaman sy dr bg mse 2 minggu utk janin jatuh sendiri klu xde ape² masuk wad, dr akan bg ubat cervagem mcm induce paksa janin kluar.

ye sis...kena berpantang.. sy pun baru gugur minggu lepas... sdg berpantang.. hehehe

pantang 2 minggu pon ok dh..pakai stokin,jaga makan,jgn minum ais..

sy pantmag mcm biasa. especially pantang mkn. utk. kuatkn balik

sy gugur 12minggu...sebulan berpantang... 😁