nak tanye

Ade x mcm sy... Fasting blood sugar 4.36.... 2 jam lepas minum air gula 9.1... Tinggi sgt... Ape mommy2 makan n amalkan untuk turunkan paras gula tu ye??? Lg 2 minggu kne amek darah lg... Kencing manis time pregnant ni akan kekal x smpi lepas bersalin?? Stress asenye... ???

9 Các câu trả lời

Sama ngn saya sis 7thn dulu... Tp sekarang saya pennen 4bln...so saya amalkan makan eat clean.. Masak rebus, bakar n panggang saya gunakan rempah tp tanpa garam n gula dlm masakan.. Untuk minuman pula.. Sis blh pilih mengikut kesesuain.. Jus lemon suam, air barli, jus peria campur epal suam, jus halia suam,rendaman kayu manis suam semuanya tanpa gula.. Sis jgn risau jus yg saya amalkan semuanya selamat utk ibu mengandung.. Saya amalkan sarap n lunch... semggu sebelum minum air gula n amik darah.. Kesannya.. Berat bdn saya turun/maintain tp bby tetap sihat.. Gdm pon x sangkut..

Sy 1st pregnancy, 1st time minum air gula pon results dpt 8.1 ... Kene buat bsp serik sgt ... Bile kali ke 2 nk kene minum lg ... Ade la hamba Allah ni bgthu sy .. die amalkan minum air barli suam tanpa gula 2 3 hari sebelum date minum air gula ... Alhamdulillah sy cuba .. dgn izin Allah menjadi pada sy .. 2nd , 3rd pregnancy mmg clean results sy .. skg pregnant no 4 pon 1st round dah lepas x sangkut ... 13/7 ni kene minum utk kali ke 2 ... Sy doakan moga2 petua ni serasi dgn sis ..

4y trước

Elok sis cuba je ..kot2 serasi dgn sis ... Tp makan sy kawal ikut dan je ... 😆😆

Sy pun mula2 dpt tau sangkut stress rasa sbb maybe xckup ilmu.. Bacaan slps 9.6..Masa tu ingt terus lekat kencing manis & terus kena cucuk insulin.. Bila baca2 maybe tu pembawakan masa mengandung.. & bila buat hb1ac dpt tahu 3 bulan sebelum punya normal je bacaan gula.. Skrg masih gdm on diet.. Cara sy minum air lemon suam, byk mkn sayur & buah..

Sy GDM on diet.. smpai kndungn 39w ni msh pantau gula sndri.. Dok sy pesan, ambil nasi 2 skop snduk nasi cukup n jgn tmbah.. bykkan sayuran.. pastu sis boleh amalkan makan buah epal hijau sbgai pencuci mulut slpas makan.. 😊

Kencing manis masa pregnant ni sementaea je... Lps bersalin nnti x de la.... Control mknanan manis.... Nurse tmpt sis x bgtau ke mcm mana nk control mkn ketika ada kencing manis.... Sy 2 hr lps br jumpa doc pakar pemakanan....

Samelah kita.. sy mula2 4.1, lepas 2jam 9.9, lagi tinggi dr awak 😭. patut hari ni kena buat bsp dkat klinik desa, tp request ntok buat esok sbb lusa baru doktor ada dekat klinik desa.

5y trước

Tu la... Risau dibuatnye...

sama saya sis sblm 4.4 lps minum air gula 8.6 lps tu ambik darah lagi tgk gula 5.5 saya buat bsp sampai besalin walaupon bsp normal

Saya lagi over.. 1st 4.6 lepas 2jam 11.5.. Kini Gdm diet control☹.. 34w..

Control mkn sis.. Kurangkan minuman manis dn bnda2 manis