Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM

Adakah parents risau melihat anak anda tidak bermaya dan selalu lemah? Adakah anak anda berkemungkinan boleh menghidap Anemia atau mungkin kekurangan zat besi dalam badan? Jika ya, pastikan anda ikuti dan turut serta dalam Sesi Tanya Pakar kami pada 1 Disember 2021, hari Rabu jam 3 petang bersama dengan Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM untuk bertanya terus kepada pakar kami tentang permasalahan anda. *NOTA : Sebarang pertanyaan diluar daripada topik dan masa yang ditetapkan berkemungkinan tidak akan dijawab atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM
36 Các câu trả lời

Apakah beza anemia kekurangan zat besi dgn anemia biasa?

3y trước

Anaemia kekurangan zat besi adalah antara penyebab utama anaemia di kalangan kanak-kanak. Sebab-sebab lain anaemia termasuk pendarahan atau penyakit kronik dan juga penyakit yang menyebabkan pemusnahan sel darah merah yang tinggi (contohnya spherocytosis, thalassaemia dsb).

can anemia be more common depending on race or culture?

3y trước

Yes it can, as feeding practices differ between different race or cultures.

What are the signs to lookout for in an anaemic child?

3y trước

HI Mei Ling Chan,Hi Sharon, If you are searching for high iron milk that have balance nutrition, you can try Dugro Iron Aktif. It contains a unique combination of highest level of iron and vit C, dual protein and 21 vitamins & minerals. :) PL

What are the early symptoms of iron deficiency anemia?

3y trước

The early symptoms of iron deficiency anaemia include reduced activitiy, headache, short attention span with pallor (appear pale). In severe anaemia, the child's growth is affected and his/her breathing becomes rapid with obvious reduction in physical activity or effort tolerance.

Hi Doctor, can anemia occur in obese children?

3y trước

Hi Sharon, If you are searching for high iron milk that have balance nutrition, you can try Dugro Iron Aktif. It contains a unique combination of highest level of iron and vit C, dual protein and 21 vitamins & minerals. :) Chew

g6pd def. boleh menyebabkan anemia jga kan?

3y trước

Kekurangan enzim G6PD boleh menyebabkan anaemia secara akut apabila pesakit terambil makanan atau ubatan yang melebihi keupayaan detox darah merah - contohnya pengambilan kacang parang atau ubat anti-malaria / antibiotik berasaskan sulfur seperti Bactrim.