Kalsium & tambah darah

Hi, ada yang makan pil kalsium dan ubat tambah darah tak? Mcm mana cara makan? Kena jarakkan atau boleh makan sekali dua2 pil tu? saya lupa tanya farmasi

6 Các câu trả lời

Hi Puan, kalau pengalaman saya.. saya ambil kalsium + D3 dan makan pada waktu pagi. Saya beli di farmasi & ada ahli farmasi yg guide. Sebelum beli saya dah tanya pendapat doktor di KK. Ubat tambah darah tu pulak, saya makan setiap malam sebelum tidur bersama air jus delima. Setiap pil yg saya makan, akan jarak minimum 2 jam selepas makan. Saya baru saja bersalin & masih dalam pantang. 🫰🏼

jarakkan. kalsium akan ganggu pemyerapan zat besi. seeloknya pil tambah darah ambil pagi, kalsium ambil malam. tapi kalau ambil pil tambah darah pagi buat loya, tak tahan, buat terbalik pun takpe. nak dedua pagi/malam pun boleh, tapi jarakkan sekurang2nya 2 jam antara dua tu.

jarakkan 2-2 pil tu nnt jadi mcm sy sakit kepala mcm nak pecah. sy sebelum ni perlu makan iberet n antibiotik sbb detect kencing kotor. nurse yg pantau sy kata jarakkan dalam 2 jam.

Knp ambik & pregnancy berapa bulan? Dr pakar ke yg prescribe ubat tu? Klau ambik sendiri not recommendedsis. Kena refer dr k

7mo trước

tak jadi masalah pun sbb calcium tu just supplement/makanan tambahan bukan ubat

jarak. nanti ubat tambah darah tak function kalau mkn sekali

jarak 4 jam.