Bersalin 💟

Ada yang bersalin dengan doktor lelaki?tak kisah government atau swasta.. #seriusnanya #firstbaby #firstmom #pleasehelp

22 Các câu trả lời

Sy bersalin ketiga2 anak di hosp gov. 2 kali bersalin doc lelaki yg sambut..masa tu kita antara hidup & mati, nyawa da hujung2 da bak kata org..xfikir apa melainkan nak keluarkan baby cepat2 & selamat..BTW hosp gov kita xbole pilih doc ye. Melainkan kalau sis amik FPP contoh di hosp putrajaya boleh pilih. Tu pun nasib2 juga sebab ada 3 org pakar O&G, tapi sorang je doc perempuan. Kalau jadual doc tu penuh masa bulan sis due xde rezeki la jga nk pilih doc prmpuan. Tp kalau di swasta, semestinya doc perempuan yg akan sambut. Anak ke4 saya bersalin di hosp an nur bangi memang ada 3 doc perempuan pilihlah nk doc mana yg sambut. Apa pun, sepanjang bersalin di gov xde yg xelok yg saya nak cakapkan. Dr segi layanan mahupun rawatan yg diberikan. Cuma nasihat saya kita jangan letak expectation terlalu tinggi bila bersalin di gov. Takut nanti bila xmeet expectation, tu la yg datangnya perasaan xpuas hati..mulalah kita nk kata doc tu xbagus..nurse tu xbagus..berlapang dada dan banyak2 doa supaya para perawat ni diberi kelapangan fikiran ditunjukkan jalan semasa nak beri rawatan atau semasa nk sambut kita bersalin. Bayaran pun jauh lebih murah kalau nk dibandingkan dgn swasta, jadi apa lagi yg kita nak harapkan..lainlah kalau bersalin di swasta, tp doc pun cincai..layanan nurse pun xbagus bolela kita pertikai dgn cost ribu2 yg kita bayar utk servis di swasta.

Anak sulung sy doc lelaki yg sambut, pakar o&g. Waktu tu kbtln doc pakar perempuan o&g sdg cuti. Anak 2nd doc perempuan yg sambut, tp ada jg doc lelaki kt sana. Sy rasa doc lelaki tu pakar o&g, yg doc perempuan under dia kot. Doc o&g perempuan mmg x se ramai lelaki sebab nya fhm2 la kbykn perempuan ni lepas dh kawin ada yg nak fokus dgn keluarga, bukan sng2 nak jadi pakar. Melainkan klu betul2 nak doc perempuan taknak lgsg doc pakar o&g lelaki, kita sendiri wajib lah jadi doc pakar o&g dan anak2 perempuan kita suruh mereka jd pakar o&g. Tp tu la, mmg bukan sng nak jadi pakar, byk perlu berkorban cthnya berkorban masa dan tenaga ke arah patient/kerja, bukan ke arah spend time dgn husband & anak2

anak 1st emergency czer 2 doc lelaki yg operate d bantu dgn beberapa nurse ppuan. anak 2nd doc pelatih llki yg check bukaan tp jantung bby drop masuk bilik ot jumpa doc ppuan tp x sempat czer bukaan dah full so doc suru try push x dpt lastly guna vac n gunting sikit bru bby keluar. lepas bby keluar sy pendarahan teruk sbb ada sisa2 uri ttingal d dlm doc pakar llki yg dtg korek baki2 uri tu dr bwh. bygkn x smpai setengah jam d jahit dah d korek blk kat bwh tu 🥲🥲 dua2 sy bsalin doc llki ada. tp sy dah x kisah sbb sakit sngt yg penting bby selamat. doctor2 llki tu smua profesional xda expresi langsung time diorang buat checkup so saya x rasa kekok sngt.

Saya mula mula dengan Dr perempuan, tapi bila Dr perempuan takboleh nak deals, dia terus call Dr lelaki sebab saya kena beranak by forcep even normal. Alhamdulillah semuanya okay, rasa malu or segan dah tolak tepi sebab yang penting sekarang adalah baby je. Dr lelaki sangat calm and membantu even though ni first time bersalin😅😅. Dah siap semua, dia tolong jahitkan. Alhamdulillah syukur sangat ada doktor yang membantu dalam keadaan yg sangat genting. Terima kasih doktor doktor and nurse HPSF 🤲🏻🥹🥹

kalau beranak hosp gov , mostly dpt llki.. tp biasanya yg assist bersalin bkn doc tp nurse.. doc hya tgk je if ada mslh.. sya 3 kali bersalin hosp gov , doc llki yg check.. tp dorg x tgk sgt pun private part.. dorg tgk tepi ( sbb dorg seluk cuma nak rasa bukaan atau tolg pecahkn ketuban saja ) lps tue yg assist smpi laa selamat bersalin adalah nurse yg mmg perempuan lah.. jarang nmpk nurse lelaki dlm bhgn perbidanan . itu kalau hosp kat area sya laa , x pasti kat tmpt lain mcm mna..

2 kali pengalaman bersalin gov. Yg check bukaan byk nurse lelaki. Yg check jahitan pon. Dlm labor room nurse perempuan je. Tp lepas tu ade komplikasi sikit, doc lelaki terpaksa masuk. Utk anak ke3, alhamdulillah ade rezeki bersalin swasta. Merasa la semua nurse n doc perempuan.. Sbenarnye waktu kite bertarung nyawa tu tak kisah dah doc laki atau perempuan. Yg penting mommy n baby selamat..

2y trước

Ya betul. Klu boleh mmg nk perempuan aja.. Tp tula, da try request. Ikut la waktu tu doc apa yg available.. Sbb tu la utk kali ke 3, mmg suami menabung dlu sbb mmg nk pilih doc perempuan kt swasta..

anak 1st sy bersalin dgn doctor lelaki dkt gov hospital.. tp masa tu ada doctor perempuan jugak tp dia sibuk argue dgn doctor lelaki tu nak czer sy.. sbb jantung bby lemah.. at last doctor lelaki tu suruh je sy bersalin normal n dia yg sambut.. lepas bby dah keluar doc perempuan tu datang mtk maaf dekat sy..

I pilih private hospital.sb dpt tau hospital yg sy pilih ade doc perempuan.kebetulan doc yg sama yg buat emergency czer ank sulung sy 9 thn lepas.happy sgt.insha Allah ank kedua pn dgn dia..sy pilih doc perempuan sb pikirkn aurat.tp bg yg xmampu.bersalin di hospital gomen pn boleh..

Saya anak first doc praktikal lelaki, tapi doc pakar perempuan cuma monitor, nurse ada dlm 4 orang. Time tgh bertarung nyawa mmg dah xpkir apa dah. Janji baby keluar. Saya sedar pun time jahit, doc laki tu yg jahit, malu pandang tepi je. Tapi nasib xsakit 🤭

pglaman sy ank pertama dktr lelaki yg handle tp suami mtk tukar dktr perempuan....sy bslin d hosp gov..ank ke 2 dktr lelaki jgk yg handle dan sy mtk tukar dktr perempuan,dktr 2 ckp dktr prempuan xde tp nurse ad...sy ok je nurse pn asalkn prempuan...

2y trước

hrp2 bersalin yg ni dpt dktr prempuan jgk....