(13 Dec 2023) Bagaimana nak tentukan usia kandungan jika kitaran haid mmg regular 40 hari?

Ada x yg sama dgn saya kitaran haid 40 hari bukan 28 hari?

12 Các câu trả lời

kalau cycle 40 hari biasanya melalui scan je dpt tentukan berapa usia kandungan tp kalau sis cek guna pregnancy calculator yg ada kat google tu pastu masukkan average cycle 40 hari web tu akan kirakn & mcm pengalaman sy sendiri kiraan kat website tu dgn EDD yg kat scan klinik sama. kalau ada beza pun cuma dlm sehari je mcm tu. tak jauh sgt. Atau lg 1 cara kn kalau sis ada guna apps period tracker blh jgk kira dari LMP lps tu + 12. kn beza antara 40 hari dgn 28 hari adalah 12. mcm sy average cycle 32 hari. EDD pun beza 4 hari dari tarikh LMP.

6mo trước

Tq sis. Tahniah jgk utk sis utk pregnancy kali ni 😊 And yes mmg sis nk kena try opk nnt utk langkah berjaga² bagi tahun² seterusnya. hihi

Saya cycle panjang 40 hari , and Dr akan scan dulu, tengok saiz kantung tally ke tak dengan Last Mestrual Period (LMP).Kalau tak tally or tak nampak kantung lagi , Dr buat test darah Beta HCG nak tahu berapa weeks sebenarnya. then barulah Dr suruh repeat scan after 2 weeks . Nak tahu usia sebenar kandungan , Dr akan ukur saiz CRL(Saiz janin) . Itu yang tentukan due date kita.

6mo trước

Iya betul . Kena tunggu janin tu ada baru dapat ukur .Sebab depend atas bila kita ovulate dengan bersama suami.

sy sblm melhirkn ank ke 2 kitaran haid regular 28hari, tp lepas melhrkn ank ke 2, kitaran haid tak tentu, mula2 tu 28hari, lepas tu 40 hari, ada bulan tak datang haid, ehh tiba2 pregnt dan keguguran.. usia kndugn masa tu pun tak pasti btl ke tak masa gugur... dan haid baru2 ni lewat seminggu dari tarikh sptutnya dtg haid, hmmm... knp ye mcm tu?? ada yg sma ke?

6mo trước

kalau kitaran 40 hari mmg akn ada 1 bln yg kita tak akan dtg...mcm sy tiap 44 hari mmg akan period...stiap bln period mmg jarak mcm tu...kalau awal pun awal sehari dua je...

mcm sy. itu dh dikira irregular period. so mmg based on scan je nak tau berapa week janin. x boleh buat apa. awk just monitor je if ade bleeding atau cramp perut yg melampau pg hospital @ klinik cpt2 ok. period delay dlm 2 minggu (selepas 40 hari tu) awk pg klinik yg ade tvs scan..

6mo trước

ohh. sy paham perasaan awk. mase sy pregnant anak kedua pon sama. perut sy ade rasa cramp. tp xde bleeding @ spotting. pg kk scan x nmpk baby kene refer pac. sampai pac mmg kene tvs tp alhmdulillah banyak kali kene tvs pon mmg x bleeding apa2. last buat ujian darah mmg pregnant. kene warded. lepas dua ari walaupon ujian darah pregnant still x nmpk kantung so doktor bg masa 2w untuk scan balik. so bila scan tu rupanya time x nmpk tu baru 4w. lepas 2week scan baru nmpk kantung n janin yg berusia 6w. pregnant kali ke 3. scan swasta mmg x nmpk baby, tiba2 spoting coklat. pg kk kene refer pac lagi sbb takut hamil luar rahim sbb spoting dh bleeding sikit2. sampai pac kene tvs kene seluk lg mmg darah keluar tp baby masih x jumpa. buat ujian darah mmg pregnant.buat kali kedua ujian darah menurun and sy miscarriage. bg sy kalau ade bleeding tu yg perlu kite risau. if xde bleeding ke apa2 insyaAllah baby selamat. awk take care ok. jangan angkat benda berat2 ,bedrest, makan acid folid.

Itu hanya lah kitaran haid sahaja , tapi bilamana mula mangandung .. dia akan ikut date 1 period tu dan jangkaan lebih tepat bila doktor scan & ukur anggaran tumbesaran baby tu nnt

mcm sy pun sama jgk , kitaran haid prob kdg2 smpai 42 hari .. ..ssh nk teka usia kandungan . doktor cek pkai ape ntah msuk dkt bhagian bwh . bru bole tentuknn usia janin ..

6mo trước

jd fobia kn bila baru gugur pastu mngandung balik... mmg risau sgt kandungan tu... pastu bila kejap mcm bleeding...kejap mcm spotting je..mmg naik risau la... doc pun suruh bed rest je pastu dtg blk lps 2 minggu tgk mcm mn...sbb dh scan x nmpak apa... dlm masa yg sama dia pesan la kalau ada kluaq apa² terus ke PAC je.. jd kalau blh kali ni bila pi scan kat doc tu harap nmpak terus la kandungan tu sbb tu yg tanya mcm mn nk tau usia kandungan tu... sbb xmau dh jd mcm yg sebelum ni..

kira dri first day last period juga .. tapi lagi accurate masa scan 8 ke 12 week tu ..

6mo trước

kiraan ikut tarikh last period tu usia kandungan, yg scan plk dpt usia janin

Nak tau tepat hanya dengan menggunakan scan

scan bru boleh tahu berapa mgu pregnant.

kira dr 1st day of last menstrual cycle

7mo trước

ok then tanya doktor ya