Gatal2 pada kaki tangan badan

Ada x ibu2 kat sini yg tiba2 ada pernah mengalami gatal2 kat kaki tangan n badan semasa pregnant..sblom ni elok je kaki tangan xda bekas2 tu.. Kdang kat kaki tangan sy xtahan gatal sy garu sampai luka.. So tinggal bekas dia ..tak suka la tengok dah macam kesan demam campak dah.. Suggest apa ubat yg boleh hilangkan kesan tu.. ?

14 Các câu trả lời

Better cegah cepat gatal dari bawah sampai atas badan tu dengan krim sapu yg sesuai dengan orang pregnant. Atau kerapkan sapu minyak zaitun pada seluruh badan. Kalau tak dicegah dari awal memang akan jadi lebih teruk. Ini dipanggil eczema semasa mengandung. Sy dah lalui masa pregnant 37week sampai 39week. Lepas bersalin still ada gatal2 lagi. Cuma dah kurang sikit rasa gatal tu daripada masa pregnant. Kulit kaki smpai badan semua calar2 kesan garu. Sampai luka2 jugak la sebab garu terlalu kuat.

saya sis.. tgh alami laa skrg nii. start rasa gatal nak masuk trimester ke3.. Allah hai. gatal dia jgn cakap,sampai habiss kudis tgn n kaki ni. Malu dgn cik abg 😅 Nak tahan garu,mmg xboleh tahan laa.. terpksa garu. Sampai misi perasan masa cek up,dia tnya gatal2 ke kaki? dia cakap sian nya,terukk kaki ada bekas kudis. mtk Dr,dia bg cecair warna pink tuu je. Harap sgttt gatal2 ni hilang cepat,mmg xboleh tahan ,masa kena time mlm gatal dia dtg. skrg ni,24jam 😭

5y trước

Sabun drypers

Sye kene gatal2 dekat kaki ade 2 biji.Da mcm kurap da. Sye jenis kulit putih bayangkan la alih2 ade merah2 dua biji besar lak tu. Klau jalan malu je org pndang 😂 pkai ubat ape pun mcm x jalan. Gatal x leh ckap.

Sis cuba guna sabun ni. Brand DXN, saya dpda dlu guna sblum kwin lg sbb kulit mmg snstif xblh guna sabun smbarangan.. Alhamdulillah xde dah gtal2 bdan n boleh hilangkn bau bdan jgak.

Sama lah saya. Dah masuk 28weeks ni adoi malam malam nak tidur ulang alik pergi toilet basah kan kaki. Sampai pedih sangat yelah dok menggaru sampai berdarah 😂

Normal sis.. Saye dh masuk 20week still lagi gatal2 ..skrg just gatal dkt perut je.. Sbelum ni kaki tgn muka naik bintik2.. Kk ada bagi lotion sejuk je ..

Sma sye kt perut tpi mak sye ckp kalau gayal jgn garu tpi ambil kain lmbut gosok2 je sbb nanti akn ad kesan merah mcm strech mark tu

Sya dpt gatal2 tpi bahagian siku...2 belah tangan nie...huhuh suami siap jeling2 bila dtg nk garu2 gatal2 sgt...😂

Kaki sy gatal gila2. Selalu garu. Sampai berdarah. Dh tu tinggal parut hitam😒 dh bersalin, hilang terus rasa gatal tu😂

3y trước

Malangnya tidak. 😂

Sama sy dh 34w..gatal ya amat..satu bdn. Ruam.pns..pantang berpeluh naikk..calamine lotion aje la sapu..