ank ssh brckp..

Ada x ank2 sis yg lmbt perckp..ank sy umur bln 12 ne dah 3 tahun..tp brckp bhsa dye..klu fhm pun..mama papa bby xmau..yg lain ntah bhsa dye..org kta mgkin sbab belah mulut msa dye kcik..ye ke sis

53 Các câu trả lời

banyakkan bercakap dengan anak.bila anak minta sesuatu,tunjuk2 je..jgn terus bg,,Tanya:nak susu ke,pastikan die ikut balik.ya nk susu.lama2 insyaAllah anak bercakap..jgn guna isyarat shj.jgn juga cakap pelat dgn anak..guna sebutan yg betul.

pergi jumpa dktor speech terapi sis.. xpe kita g jumpa sbgai ikhtiar drpd xbuat ape..kita check je.. ade lah cara2 doktor akan bagi, inshallah kalau setakat speech delay tu byk cara kita boleh tlg anak bckp..mama jgn risau ya🥰

anak saya pun tak tau cakap lagi . tapi faham arahan yg kita bagi . pun suka berkawan tapi tak tahu cakap lagi . saya dah pergi pakar dan pakar cakap anak saya kena pantau sampai boleh dia bercakap buat therapy mulut , speech .

anak sy 3 tahun 2 bulan pun belum boleh cakap.. sekarang hantar terapi di 2 hospital.. inshaAllah klu ada rezeki, sy nak hantar terapi di swasta juga dan hantar masuk taska.. sama2 kita doa anak2 kita cepat becakap.. amiinnn

Sis tk refer pd kk ker. Selalu nya dia akn refer kita pda terapi knak2, ank sya yg sulong speach delay. Msa umur 2thun stgh refer. Alhamdulillah tk lma tu dh byk berckp. Blh cbe jgk utk terapi diluar mcm playschool. 😊

Alhamdulillah anak sy 2 tahun 4 bulan dah buleh kire 1-10. Brckap pon dah lbeh dri 3 patah perkataan. Mulut bnyak tp bile sruh kire 1-10 xmau. Bile orng taksruh pndai plak kire sndiri 😂. Normal ke mcam tu?

Cuba ajar speaking mulakan dgn pkataan yg senang sbb ramai sy jumpa 4 tahun pon cakap bahasa depa then mak dy ajar speaking dy okey dr sblum ajar anak penuh emosi happy trkejut ketawa insya allah ☺️

anak saya 2 tahun tak pandai jugak ckp lagi arahan die paham bergaul dgn budak2 lain die nak suruh dia ambil itu buang sampah semua die buat ckp jer tak pandai2 lagi. kena jumpa pakar kot 🥲

bg dia bergaul dgn orang lain sis.contoh bg dia bergaul kwn dg sepupu ke yg ad budk kecil..ank sy pn sblom ni ckp bhsa dia je skg umur dh 3thun alhamdulillah dia dh boleh bercakap.

sebaya anak saya sis, skrg baru nak tiru apa kita cakap. selagi belum masuk sekolah boleh diusahakan. sis cubalah hantar ke pakar speech therapy. insya Allah boleh bercakap nanti.