Minum Air Gula

Ada tips tak mommies2 yang dh experienced mnum air gula cemana xnak bagi sangkut gdm? sy 1st mommy n 1st try utk 28 weeks esk kna minum air gula..#firstbaby #firstmom #ingintahu

8 Các câu trả lời

Sy banyakkn minum air masak, kurangkan minuman bergula.. Lebih2 lagi kalau Hampir tarikh minum air gula.. Yg kali kedua pun mcm tu, tapi ada kerisauan juga sbb beberapa hari Sebelum tu ada mkn/minum yg manis2 tapi bykkan minum air putih/air masak...alhamdulillah keputusan dah kuar, Dan resultnya normal.. Syukur Sgt.. Tapi skg berat terlebih sikit,.. Agaknya sbb leps minum air gula kali kedua tu sy banyak melantak mknn, buah, mkn kambing 🤣.. Nie tgk adjust balik utk berat🤭 😅 Dok tkejut juga tapi sbb result pun normal dorg just nak monitor tekanan darah je.. Dorg risau disbbkn berat naik tu,.. Selain tu sy problem hb low.. Hope 2 week lagi, hb ada kenaikan.. Skg 30w++

Hmmm..... sy baru repeat air gula. Sblm ni bejaya..harini kompem sangkut.. Kes, nurse bgtw last minute.. so xsempat nk prep sis.. antara petua sis blh amalkan 1. Stop gula dan makanan karbo pukul 6ptg. 2. Dr 6ptg bykkan minum air barli tanpa gula atau air masak sahaja.. (barli amik masa.. 11-14jam baru ada effect) Dari pkul 6-10pm klo lapa makan jela roti whole grain kosong utk alas perut. Jgn biar perut kosong lama sgt. Tkt esok dia terkejut. 3. Esok sis minum air, jgn tidur.. sis jalan2 bakar skit gula tu..buat la senaman ringan ke.. yg penting jgn tidur.. baring xpe. 4. Klo sis ada keropok peria tu mkn byk2 harini... insyallah esok mmg clear.

2y trước

hrtu sy dpt minum yg panas... xlekat kt tekak... kali ni dpt yg da nak sejuk, aduii.. rasa dia ermm.. nak putus ank tekak..

sy ibu gdm😅.. misi ckp last mkn pukul 10.. pastu jgn mkn lagi.. tpi smggu seblum tu mmng sy kurangkan manis.. last² sngkut jugak.. keputusaan pertama okay 4.6.. yg lepas minum gula tu jadi 10.. heee.. terus sngkut la nmpak nya hahah... skrg dh berapa kali cek bsp.. gdm on diet control

2y trước

Xpa ibu. GDM on dc masih boleh kawal..jgn smpai on insulin k

Sya GDM waktu anak 1st. Anak ke 2 syukur, tak sangkut. Petua sya, seminggu sblm buat test mogtt sya xakan ambil makanan manis dan minum air masak byk2. Result mogtt sya 4.8/7.1 which is normal. Bykkan makan sayuran hijau dan buah. Teringin nak makan manis, makan la buah dulu.

2y trước

Harap xsangkut la ibu ya..tp klu sangkut pun jgn risau. Kita just follow saranan doctor. Yg penting ibu dan baby slmt. Hugs ♥️

mlm sbelum kul 10mlm utk puasa tu, jgn mkn coklat, air bikarbonat, aiskrim atau pape yg kandungan gula tggi... ambik mknn yg seimbang.. silap sy mlm tu lepas basuh tandas, p mkn coklat.. bleh pulak lupa esoknya kne puasa.. mmg sangkut la 😅

2y trước

Hehe..alahai, itula hrini mmg sy cut manis xmakan coklat aiskrim ke ape.. last minit nurse tuka tarikh so xprepare ape la mnggu ni..hrini jela mampu jaga..Memang biasa lalu je makan asyik kunyah je manis2..Hope esk xsangkut la.. Inshaa Allah, Aamiin..doakan kita tau sis..

Minum air gula sekali teguk dan habis. Lepas bergerak/berjalan. Saya lepas minum terus duduk nak berehat konon nya, terus rasa nak muntah. Lepas bangun dah berjalan sikit baru rasa okay.

amalkan berjemur di luar lepas pukul 9.30am. cahaya matahari vit d prevent diabetes.

2y trước

tenkiu sis for sharing 🥰

Akak ipar sy n mak amalkan mkn timun setiap ari .bacaan gula jd cantik .cun2 je

2y trước

Ye sis .sehari mkn 1@2 biji timun .